Dizidentul rus Aleksei Navalnîi spune că în închisoare s-a calificat ''croitoreasă''

Dizidentul rus Aleksei Navalnîi spune că în închisoare s-a calificat ''croitoreasă''

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a afirmat marţi că în închisoare a intrat într-un atelier de croitorie şi a ajuns "croitoreasă". El a glumit pe Instagram că experienţa respectivă i-a schimbat atitudinea faţă de feminism, transmite Reuters.

În vârstă de 45 de ani, Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un lagăr de la est de Moscova. El a fost condamnat în martie pentru încălcarea prevederilor eliberării condiţionate după o sentinţă referitoare la acuzaţii pe care le consideră false şi menite doar să îi curme ambiţiile politice.

Dizidentul a relatat pe Instagram că autorităţile din lagăr le cer deţinuţilor să lucreze şi le oferă posibilitatea de a alege între mai multe activităţi, printre care gătit, brutărie sau croitorie. Aceasta din urmă, care a fost opţiunea sa, l-a calificat pentru rolul denumit de conducerea închisorii "şevia" - croitoreasă - substantiv de gen feminin, folosit de obicei pentru femei. El a glumit că ar fi nevoie în limba rusă de un termen masculin.

Navalnîi recunoaşte că experienţa l-a făcut să îi simpatizeze mai mult pe cei de care şi-a bătut joc uneori pentru că cereau noi cuvinte de genul feminin, cum ar fi "blogerka" pentru bloggerii de sex feminin.

"Societate, cer oficial o formă masculină pentru profesia de 'croitoreasă'", a spus disidentul rus.

Postarea sa pe Instagram a apărut în ziua când preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să participe la o videoconferinţă cu omologul său american, Joe Biden. În urmă cu nouă luni, Statele Unite au impus Rusiei sancţiuni pentru otrăvirea lui Navalnîi - cel mai cunoscut critic al lui Putin pe plan intern - cu o substanţă neurotoxică. Moscova neagă implicarea în incidentul respectiv. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria