Djokovici, antivaccin? Soţia sârbului, postări acide pe Twitter! BBC a tras concluzia

Djokovici, antivaccin? Soţia sârbului, postări acide pe Twitter! BBC a tras concluzia

Novak Djokovici e obligat să se vaccineze, dacă vrea să joace la ultimul Grand Slam al anului. Explicaţia pe scurt: americanii cer, în continuare, dovada vaccinării pentru străinii care vor să păşească în ţara lor, deşi au renunţat la această condiţie pentru cei care deţin paşaport american.

Aşadar, spre deosebire de australieni, care l-au chemat pe Nole, la Melbourne, oferindu-i scutire de la vaccinare, pentru ca apoi, speriaţi de presiunea publică, să-l expulzeze, în cazul americanilor lucrurile sunt clare din perspectiva regulamentului. Mai departe însă, apare o fractură de logică, după cum Adevărul a explicat aici.

Concret, Djokovici e obligat să se vaccineze acum cu nişte seruri care, potrivit spuselor lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, nu mai opresc transmiterea virusului. Acesta era şi scopul principal în spatele impunerii certificatului de vaccinare pentru călătorii externe. Pentru că orice ţară îşi dorea să aibă cât mai puţine cazuri de import. Acum însă, vaccinarea nu mai asigură acest lucru. Iată ce spune Alexandru Rafila:

*Este clar că vaccinul care a fost, într-adevăr, în primul an de utilizare, eficient, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente ale vaccinării. Asta nu înseamnă că, în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea. Oprirea transmiterii este principalul scop al unei campanii de vaccinare şi se referă la toate tipurile de vaccin. Secundar, sigur, forme mai uşoare şi aşa mai departe, dar scopul principal e să oprim o epidemie, o pandemie. Acum nu se întâmplă şi vede toată lumea lucrul ăsta, evident. Vaccinul actual e acelaşi, virusul este altul.

Jelena, schimb tăios de replici cu celebrul Ben Rothenberg

Iminenta excludere a lui Djokovici de la încă un Grand Slam din cauza statutului său de nevaccinat a revoltat acum şi mulţi oameni, comparativ cu momentul acelui fiasco de la Australian Open.

Iar în mediul online, spiritele s-au incins din nou pe acest subiect. Gaz pe foc a pus chiar Jelena - foto (36 de ani), soţia lui Djokovici. Potrivit gsp.ro , aceasta a avut un schimb dur de replici pe Twitter cu jurnalistul Ben Rothenberg (foto, jos), care semnează inclusiv în „The New York Times“. De precizat că, de-a lungul anilor, Rothenberg s-a poziţionat mai mereu împotriva lui Nole prin articolele şi postările sale.

Iată cum a decurs acum schimbul de replici care, imediat, s-a viralizat:

*Ben Rothenberg: Dacă nu se schimbă rapid legislaţia americană privind imigraţia, Wimbledon va fi ultimul turneu de Grand Slam al anului pentru Djokovic. SUA cere vaccinarea pentru ca străinii să poată intra în ţară, iar Djokovic a spus ferm că exclude acest lucru, consolidându-şi poziţia de «icoană anti-vaccin».

*Jelena Djokovici: Iertaţi-mă. Vreau să mă asigur doar că se consemnează faptul că TU eşti cel care l-a etichetat (n.r. - pe Djokovici) ca fiind imaginea anti-vacciniştilor din nu ştiu ce motiv. Pur şi simplu, a luat o decizie personală în legătură cu corpul său.

*Ben Rothenberg: Înţeleg că este alegerea lui, dar spun, de asemenea, că decizia sa de a fi atât de ferm împotriva vaccinurilor îi limitează capacitatea de a participa la turnee. Această decizie l-a transformat, fie că vrea sau nu, într-o «icoană a mişcării anti-vacciniste». Am văzut foarte clar acest lucru în Australia.

*Jelena Djokovici: Creaţi o naraţiune foarte critică care se potriveşte cu agenda dumneavoastră. El alege pur şi simplu ceea ce este mai bine pentru corpul său. Dacă nu mai joacă din cauza acestei alegeri, e împăcat cu asta.

*Ben Rothenberg: Cred că fiecare cetăţean, în special persoanele publice, a avut datoria de a acţiona în mod responsabil cu acţiuni şi mesaje în scopul sănătăţii, în timpul pandemiei. Sunt unul dintre cei care au scris despre performanţele lui Novak, despre calităţile sale de campion şi despre influenţa lui, dar m-a dezamăgit profund în mod repetat. Sunt prea critic? Poate, dar vorbim despre un lucru important.

BBC: „Djokovici n-a susţinut niciodată acţiunile organizatiilor antivaccinare“

BBC a ţinut să lămurească de ce Djokovici s-a ales cu imaginea unui om care e împotriva vaccinării. Potrivit sursei citate, în aprilie 2020, înainte ca serurile împotriva COVID-19 să fie disponibile, Nole a spus, într-adevăr, că „e împotriva vaccinării“. Apoi, şi-a detaliat această afirmaţie, precizând că „nu e un expert“ şi că va fi „Open minded“ legat de acest subiect, cu precizarea că va dori „să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte cea mai bună opţiune pentru corpul meu“.

Mai departe, în cadrul unui live pe Facebook, Novak a subliniat că „nu vrea să fie obligat să se vaccineze“ pentru a putea juca în turnee sau pentru a călători. El a adăugat că e curios „cum ne putem îmbunătăţi sănătatea şi să ne întărim sistemul imunitar pentru a combate cel mai bine boli precum COVID-19“.

Potrivit BBC, încă de când a făcut aceste comentarii, Djokovici a fost criticat, inclusiv la el în ţară. Primul care l-a pus la zid pe Nole în Serbia a fost epidemiologul Predrag Kon, care a afirmat că, prin declaraţiile sale, „Djokovici a creat confuzie“.

BBC a concluzionat, spunând că, în ciuda afirmaţiilor amintite mai sus, Djokovici n-a susţinut niciodată acţiunile organizatiilor antivaccinare, chiar dacă e considerat un erou printre adepţii unor asemenea mişcări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale