Djokovici, stelar la Wimbledon. Omul-record l-a spulberat pe Sinner și duminică se bate cu istoria

Djokovici, stelar la Wimbledon. Omul-record l-a spulberat pe Sinner și duminică se bate cu istoria

Novak Djokovici nu se mai bate cu ceilalți jucători, ci direct cu istoria. Sârbul s-a calificat în finala Wimbledon 2023, după o victorie scurtă cu italianul Jannik Sinner: 6-3, 6-4, 7-6. Duminică, Nole va juca a 5-a oară la rând cu trofeul pe masă, și a 8-a oară în din carieră! În această seară, Djokovici își va afla adversarul, Carlos Alcaraz (1 ATP) și Daniil Medvedev (3 ATP) luptându-se (ora 18.45, în direct la Eurosport) pentru celălalt loc din ultimul act.

Novak Djokovici: Am făcut-o și pe asta! Foto Getty images

Contra roșcatului Sinner, Djokovici s-a desprins repede la 3-0 în primul set, apoi l-a ținut la distanță pe italian. S-a impus cu 6-3, pentru ca setul secund să aibă cam aceeași traiectorie: 3-1, 4-2 și 5-3 pentru ca la final să scrie 6-4 pentru sârb pe tabelă.

A urmat un set 3 mult mai disputat, cu Jannik Sinner făcându-și perfect serviciul. Ba chiar italianul a avut două mingi de set pe serviciul lui Novak Djokovici, la 5-4, ambele salvate in extremis de jucătorul sârb. Italianul s-a ținut tare și a făcut 6-5, dar Nole a egalat și a trimis setul în tie-break.

La 36 de ani, experiența lui Novak și-a spus cuvântul. A întors de la 3-1 pentru Sinner, la 3-4, apoi la 4-6, pentru ca, după aproape 3 ore de joc, să-și vadă visul cu ochii: o nouă finală de Grand Slam în palmares.

Sinner, cel mai norocos tenismen

Jannik Sinner a avut parte de o tragere la sorți de vis, fiind numit cel mai norocos tenismen din istorie după ce a ajuns până în semifinale la Wimbledon neîntâlnind niciun jucător din top 50 mondial! În 1995 se mai întâmpla ceva asemănător, când Boris Becker și Pete Sampras atingeau sferturile de finală după ce eliminau doar jucători din afara topului 50 ATP.

În primul tur, Sinner s-a duelat cu numărul 111, Juan Manuel Cerundolo, în turul secund a trecut de ocupantul locului 98 ATP, Diego Schwartzman, în turul 3, de locul 79, Quentin Halys, în optimile de finală, de locul 85 ATP, columbianul Daniel Elahi Galan, iar în sferturi, de locul 92 ATP, Roman Safiullin.

Acum, când a întâlnit favoritul Novak Djokovici, italianul de pe locul 8 mondial și-a arătat limitele.

Djokovici, față în față cu istoria

Sârbul își continuă parcursul magistral la Wimbledon. Ultima sa înfrângere la All England Club datează - da, datează - din 12 iulie 2017! Adică, de 6 ani și două zile! Atunci, a fost nevoit să se retragă, accidentat, în timpul duelului cu Tomáš Berdych din sferturi, când cehul avea 7-6, 2-0. De atunci, Novak Djokovici a adunat 34 de victorii succesive la Wimbledon, ”traduse” prin 4 trofee (2018, 2019, 2021, 2022), plus finala de duminică.

Nole se apropie de patru trofee câștigate la rând la turneele de Grand Slam, după ce s-a impus la Wimbledon 2022, Australian Open 2023 și French Open 2023. Cu o victorie în partida de duminică, Nole ar face un pas spre Grand Slam-ul calendaristic: unificarea tuturor trofeelor majore într-un sezon.

În carți pentru adevăratul Grand Slam

Până acum, doar Don Budge (1938), Maureen Connolly (1953), Rod Laver (1962 și 1969), Margaret Smith Court (1970) și Steffi Graf (1988) au reușit să câștige toate cele 4 turnee de Mare Șlem într-un an. Pentru a egala performanțele legendelor amintite mai sus, Novak Djokovici trebuie să se impună duminică, dar și la US Open 2023 (28 august - 10 septembrie).

În finala de la Wimbledon, Nole luptă pentru o nouă performanță de excepție : în cazul unui succes, Djokovici ar egala recordul all-time deținut la acest capitol de australianca Margaret Court (ajunsă la 80 de ani), cu 24 de titluri în palmares.

Finala masculină va avea loc, duminică, de la ora 16.00, ora României și este televizată de Eurosport.

Cele mai multe Grand Slam-uri câștigate

1. Margaret Court (Australia) - 24 de trofee*

2. Serena Williams (SUA) și Novak Djokovici (Serbia) - 23

3. Steffi Graf (Germania) și Rafael Nadal (Spania) - 22

4. Roger Federer (Elveția) - 20

5. Helen Willis (SUA) - 19**

*doar 11 în era Open, începută după 1968.

**toate înainte de era Open, între 1923 și 1938

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?