Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, numit senator în regiunea Zaporijie a Ucrainei ocupate

Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, numit senator în regiunea Zaporijie a Ucrainei ocupate

Fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos și cunoscuta figură naționalistă, Dmitri Rogozin, a fost numit senator al regiunii Zaporijie din sudul Ucrainei, care a fost ocupată de Rusia, în urma evenimentelor din septembrie 2022.

Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos FOTO EPA-EFE

Anunțul a fost făcut de către guvernatorul regiunii, Evgheni Balițki, și a stârnit controverse în Kiev și în lumea occidentală, deoarece alegerile organizate de Rusia în această regiune și în alte trei din Ucraina au fost denunțate ca ilegale.

„Prin decretul meu, Dmitri Olegovici Rogozin este autorizat să devină senator al Federației Ruse, reprezentant al organului executiv al puterii de stat a regiunii Zaporijie. Salutăm experiența și competența colosale ale lui Rogozin”, a declarat guvernatorul Balițki, într-un comunicat oficial.

Rogozin, într-o primă reacție , a declarat: „Îi sunt recunoscător guvernatorului ales al regiunii Zaporijie pentru încrederea pe care mi-a acordat-o permițându-mi să reprezint această regiune eliberată, ce aparține vechii Rusii, în camera superioară a Parlamentului nostru federal.”

Acesta a mai adăugat că prioritățile sale vor include „continuarea eliberării regiunii.”

Demiterea lui Rogozin de la conducerea Roscosmos, în iulie 2022, a fost urmată de implicarea sa în conducerea unui grup de consilieri militari care au acordat asistență forțelor separatiste proruse din Ucraina.

În decembrie 2022, acesta a fost rănit într-o lovitură ucraineană asupra orașului Donețk. Rogozin a fost, de asemenea, cunoscut pentru criticile sale aduse Occidentului și pentru diatribele împotriva inamicilor Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat