DNA - concluzii raport Inspecția Judiciară: Kovesi a promovat un management imparțial; deține competențele necesare exercitării funcției

DNA - concluzii raport Inspecția Judiciară: Kovesi a promovat un management imparțial; deține competențele necesare exercitării funcției

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a construit sentimentul de credibilitate și respect al legii, dând instituției prestigiu și putere, și are calitățile necesare pentru a-și exercita în continuare funcția de conducere, se arată în concluziile raportului de control al Inspecției Judiciare (IJ), făcute publice, vineri, de DNA.

Potrivit sursei citate, Kovesi a reușit să eficientizeze activitatea DNA, rezultatele regăsindu-se în statisticile pe anul 2016 și primul semestru al anului 2017, atât la nivelul întregii unități, cât și la nivelul secțiilor și serviciilor.

"Comportamentul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a răspuns cerințelor impuse din exteriorul sistemului, cu referire la implementarea obligațiilor care revin Direcției stabilite în Strategia Națională Anticorupție pe perioada 2016 — 2020, aprobată prin HG nr. 585/2016, prevăzute la punctul 6.5, cerințelor impuse de sistem, enumerate în Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție și cerințelor impuse de colegi. (...) Procurorul șef a reușit să depășească unele constrângeri cu referire la limitările de resurse — atât materiale, cât și umane, reglementările legale — modificările legislative survenite realizând o activitate performantă remarcată pe plan intern și internațional", mai arată documentul citat.

Totodată, în concluziile raportului Inspecției Judiciare se precizează că Laura Codruța Kovesi a format un colectiv omogen pe care l-a transformat într-o echipă capabilă de performanțe, a cultivat lucrul în echipă, a implementat loialitatea și a anticipat nevoile colectivului.

"(...) Procurorul șef Direcție a dat dovadă că deține competențele necesare exercitării funcției după cum urmează: competențe cognitive, interpersonale, de comunicare și motivaționale. Manifestarea respectului față de echipă, din partea procurorului șef, se regăsește și în delegarea de sarcini, atribuții (cu excepția celor ce definesc funcția) în ascultarea atentă a feedback-ului care vine din partea echipei. (...) Procurorul șef Direcție Laura Codruța Kovesi a identificat oportunități și a dezvoltat strategii. Printr-o bună comunicare a sincronizat și armonizat timpul și spațiul acțiunilor, judecățile și faptele, dorințele personalului din subordine, conferind procesului de management coeziune, continuitate și dinamism, permițând realizarea obiectivelor specifice", mai arată sursa citată.

Conform acesteia, subordonații recunosc calitățile manageriale ale lui Kovesi, iar colectivul de procurori a răspuns ca un tot unitar.

"Procurorul șef Direcție Laura Codruța Kovesi a implementat actului de control rolul de a replia o activitate intrată în derivă, de a o canaliza spre performanță, și nu de a produce panică, derută, neîncredere, aspecte care ar fi dus la stagnare sau chiar la regres. Activitatea de control a fost instituționalizată, fiind efectuată în trei forme: controlul operativ curent, controlul tematic și controlul de fond al compartimentelor din cadrul Direcției. De asemenea, s-a mai materializat și într-un control de management operativ prin intermediul căruia s-a verificat dacă procurorul sau compartimentele au realizat toate activitățile necesare și oportune pentru atingerea unei ținte operative prestabilite și dacă au stabilit acele diviziuni ale muncii optime pentru a realiza obiectivele fixate. Controlul a vizat condiția de normalitate, nu condiția speculativă, de interes sau de altă natură, procurorul șef Direcție Laura Codruța Kovesi monitorizând și eliminând deficiențele din activitatea procurorilor din subordine. Controlul efectuat de procurorul șef Direcție Laura Codruța Kovesi a avut ca scop și stimularea psihologică a procurorilor pentru ridicarea calității muncii, pentru prestigiul personal, dar și al instituției", arată IJ în concluziile raportului făcute publice de DNA.

Potrivit documentului, Kovesi a promovat un management imparțial, care este bazat pe principii "sănătoase" și pe valori.

"Procurorul șef Direcție Laura Codruța Kovesi a construit, astfel, sentimentul de credibilitate și de respect al legii, dând, în final, Direcției Naționale Anticorupție prestigiu și putere. În raport de cele prezentate, apreciem că procurorul șef Direcție Laura Codruța Kovesi posedă calitățile necesare pentru exercitarea în continuare a funcției de conducere", conchide IJ, conform sursei citate.

În privința procurorilor șefi adjuncți Călin Nistor și Marius Iacob, IJ arată că aceștia au dobândit încrederea colectivului DNA care consideră că au calitățile necesare exercitării acestei funcții.

Cei doi sunt percepuți ca fiind persoane echilibrate, non-conflictuale, care gestionează cu tact momentele de criză și își asumă răspunderea deciziilor luate.

"A respectat principiul înscris în art. 64 alin. 2 și art. 67 din Legea nr. 303/2004, respectiv independența procurorilor în ceea ce privește actele, măsurile și soluțiile dispuse și a reușit să omogenizeze colectivul de procurori, care s-a pronunțat că are autoritatea necesară funcției exercitate", se precizează în documentul citat referitor la fiecare dintre cei doi adjuncți ai șefei DNA.

Conform documentului, IJ a apreciat că aceștia au calitățile necesare pentru a-și exercita în continuare funcția.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...