DNA: 12 inculpați trimiși în judecată pentru fraude cu fonduri europene; prejudiciul - 5 milioane de euro

DNA: 12 inculpați trimiși în judecată pentru fraude cu fonduri europene; prejudiciul - 5 milioane de euro

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au trimis în judecată 12 persoane într-un dosar ce vizează obținerea frauduloasă de finanțări din fonduri ale Uniunii Europene, prejudiciul total fiind estimat la aproximativ 5 milioane de euro.

Nouă dintre inculpați, la care se adaugă șase societăți comerciale, au fost deferiți justiției pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, infracțiune săvârșită în formă continuată, în timp ce alți trei inculpați sunt acuzați de complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni, de asemenea în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, faptele au fost comise între anii 2009 și 2012.

"În perioada 2009 — 2012, inculpatul Ștefan Dumitru, în calitate de consultant al unei societăți comerciale, i-a sprijinit pe inculpații Daneliuc Ilie, Daneliuc Lăcrămioara Aurica, Barbu Neculai, Iuzic Andrei, Grigoraș Lucian, Ștefan Nicolae, Lucău Emil Dănuț, Durlihac Vasile, Tudosi Violeta, SC Aida Srl, SC Dani Aura Srl, SC Lik — Vox Srl, SC Robert Zootehnic Srl, SC Terra Zootehnic Srl, SC Green Tur Bucovina Srl să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit — Centrul regional Iași cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte din fonduri europene, în domeniul zootehnic, mai exact înființarea unui număr de cinci ferme de creștere a porcinelor și modernizarea unei fabrici de procesare a produselor lactate și a brânzeturilor", se precizează în comunicat.

Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus documente false și inexacte întocmite de Costinel Birău și Eusebiu Catrinescu, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale cu un comportament de tip fantomă, precum și de Ștefan Dumitru, în calitate de consultant.

"Documentele au vizat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii/ lucrări și mărirea nejustificată a cheltuielilor eligibile, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective. Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 21.579.000 lei (aproximativ 5 milioane euro), reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile din bugetul Uniunii Europene decontate beneficiarilor, societăți comerciale ce au calitatea de inculpați în prezentul dosar", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile și mobile ce aparțin inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”