DNA: Alin Ţucmeanu, la data faptei director adjunct în ARR, cercetat pentru neexecutare a sancţiunilor penale

DNA: Alin Ţucmeanu, la data faptei director adjunct în ARR, cercetat pentru neexecutare a sancţiunilor penale

Alin Iulian Ţucmeanu, la data faptei director general adjunct în cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR), este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de neexecutare a sancţiunilor penale primite ca urmare a condamnării sale în 2019 pentru complicitate la dare de mită.

Potrivit uni comunicat al DNA, transmis luni AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 octombrie, a lui Alin Iulian Ţucmeanu, la data faptei director general adjunct în cadrul Autorităţii Rutiere Române, sub aspectul săvârşirii, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracţiunii de neexecutare a sancţiunilor penale.

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Aurelia Surulescu, la data faptei director general al ARR, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii notează în ordonanţe că, la data de 3 aprilie 2019, prin decizia penală 455/A, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Alin Iulian Ţucmeanu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

"Deşi a luat la cunoştinţă de dispoziţiile deciziei penale mai sus menţionate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcţia de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorităţii Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situaţii juridice", precizează DNA.

Cea care l-ar fi menţinut în funcţie, spun anchetatorii, a fost Aurelia Surulescu care, în calitate de director general al ARR, ar fi încălcat cu intenţie dispoziţiile prevăzute în Codul muncii şi nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă pe care Ţucmeanu îl avea încheiat cu instituţia publică pe motiv de condamnare penală. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”