DNA: Banii reprezentând mita pentru Păltineanu și Straja erau înmânați ascunși în reviste (referat)

DNA: Banii reprezentând mita pentru Păltineanu și Straja erau înmânați ascunși în reviste (referat)

Banii primiți ca mită de managerii de spitale Bogdan Păltineanu și Dan Straja au fost ascunși în reviste, care de cele mai multe ori le-au fost înmânate în autoturismele personale sau ale mituitorilor, potrivit informațiilor din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventivă a celor doi inculpați.

Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni", a primit o primă tranșă din mita pretinsă reprezentantului unei societăți comerciale, suma de 26.400 de euro, pe data de 12 mai 2015.

"Întâlnirea a avut loc (...) în incinta ansamblului rezidențial (...) din municipiul București. Reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a urcat în autoturismul inculpatului Păltineanu Bogdan cu revista (...) în mână, în interiorul acesteia aflându-se plicul cu suma de 26.400 euro (în bancnote de 500, 200 și 100 de euro). La indicațiile inculpatului Păltineanu Bogdan, reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a pus revista în interiorul căreia se afla plicul cu bani sub scaunul din dreapta față al autoturismului", se precizează în referat.

Scena s-a repetat pe 19 mai, 16 iunie și 21 august 2015, când Păltineanu a mai primit în autoturismul mituitorului 19.500 de euro, 18.600 de euro și respectiv 22.500 de euro, reprezentând tranșe din "comisionul" stabilit pentru derularea în bune condiții a unui contract. Managerul a mai primit încă o tranșă de 5.000 de euro pe data de 13 iulie 2015, banii fiindu-i înmânați într-un imobil care îi aparținea.

Aceeași metodă de remitere a mitei a fost folosită și în cazul lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu".

Astfel, Straja a primit de la reprezentantul a două firme furnizoare, pe 1 mai 2015, suma de 55.000 euro, reprezentând "comisionul" stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor, adică emiterea de comenzi și efectuarea de plăți.

"Suma de 55.000 euro a fost remisă inculpatului Straja Nicolae Dan în biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" într-o revistă (...). Cu privire la suma de bani remisă, singurele mesaje dintre inculpatul Straja Nicolae Dan și reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbenă care ulterior au fost rupte", se arată în referatul DNA.

Pe 8 mai 2015, Dan Straja a mai primit de la reprezentantul celor două firme 45.750 euro ascunși într-o revistă, de această dată banii fiindu-i remiși în autoturismul personal.

"Reprezentantul firmei (...) SRL a urcat în autoturismul inculpatului, a scos din revistă (...) plicul cu bani și ulterior l-a pus împreună cu revista pe preșul din dreapta față al autoturismului, potrivit indicațiilor primite de la inculpatul Straja Nicolae Dan. Din discuțiile purtate rezultă în mod cert că Institutul avea contracte în derulare cu SC (...) SRL și SC (...) SRL, că în următoarea săptămână urma să fie emisă o nouă factură, precum și faptul că urmau să mai încheie și alte contracte", se menționează în documentul citat.

Bogdan Păltineanu și Dan Straja au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați vineri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență ''Bagdasar Arseni'', la data faptei manager la Institutul "Ana Aslan", a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei, ce reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a unor contracte, potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES.

"În perioada 12 mai — 21 august 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan, în calitate de manager al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie 'Ana Aslan', în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea contractelor, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei. Banii, primiți de inculpat atât într-un imobil ce-i aparținea, cât și în autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi)", se arată în comunicat.

La rândul său, Dan Straja este suspectat că a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în două tranșe, suma totală de 95.750 de euro.

"În perioada 1 — 8 mai 2015, inculpatul Straja Dan Nicolae, în calitate de manager la Institutul Oncologic 'Alexandru Trestioreanu', în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea contractelor, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în două tranșe, suma totală de 95.750 euro. Sumele de bani, ce au fost primite de inculpat atât în biroul său din cadrul instituției pe care o conducea, cât și în autoturismul personal, pe o stradă necirculată, indicată anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi)", se menționează în comunicatul DNA.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?