DNA: Cristian Meleșteu, fost director în MTS, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

DNA: Cristian Meleșteu, fost director în MTS, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Cristian Meleșteu, fost director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), a fost trimis în judecată sub acuzația de abuz în serviciu, într-un dosar instrumentat de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA.

În același dosar au mai fost fost trimiși în judecată alți doi inculpați. Este vorba de Georgiana Drăghici, la data faptelor președinte al Tineretului Social Democrat (TSD) Argeș, acuzată de săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participație improprie la abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă și instigare la favorizarea făptuitorului, precum și de Doru Marian Bălășoiu, acuzat de fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și participație improprie la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, faptele au fost comise spre sfârșitul anului 2013.

"Inculpatul Meleșteu Mircea Cristian, (...) cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și sub pretextul desfășurării proiectului studențesc ED-ECO Sport, a contribuit la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală și leadership pentru organizația de tineret a unui partid politic, la două hoteluri din Poiana Brașov ce se află în administrarea Complexului Sportiv Național Poiana Brașov. Toate cheltuielile de cazare și masă ale celor 102 de participanți, conform diagramelor de cazare, în cuantum de 14.000 lei, destinate desfășurării proiectului respectiv, în perioada 22 — 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de către MTS, sumă ce constituie totodată un folos necuvenit pentru formațiunea politică", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, mulți dintre cei care figurau pe lista de participare la acel proiect erau studenți ai unei facultăți din Pitești, care însă nu au fost efectiv prezenți la eveniment.

Procurorii mai susțin că Georgiana Drăghici i-a solicitat unei alte persoane, în decembrie 2013, să transmită prin e-mail un tabel cuprinzând datele unor studenți ai facultății respective, destinatari fiind Doru Marian Bălășoiu Doru și încă o persoană, cu indicația de a-l completa cu mai multe tipuri de scris.

"În aceeași perioadă și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Bălășoiu Doru Marian, la solicitarea inculpatei Drăghici Georgiana, a falsificat semnăturile unor studenți ai facultății din Pitești, care apar pe lista participanților fictivi la proiectul studențesc Ed Eco Sport, pe diagrama de cazare și pontajul de masă. Aceste documente au fost avute în vedere de către funcționari din cadrul MTS la aprobarea decontării nelegale a proiectului menționat, fără a avea cunoștință despre caracterul formal al proiectului sau despre fictivitatea documentelor anexă", se menționează în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție mai arată că în aprilie 2016, cu ocazia audierii în calitate de martor în dosar, Georgiana Drăghici "a făcut afirmații mincinoase și nu a spus tot ce știa cu privire la aspectele esențiale" și a determinat o altă persoană să facă afirmații mincinoase în cadrul declarației de martor dată în cauză, cu scopul evitării implicării sale în cercetări și favorizării inculpatului Bălășoiu Doru.

MTS s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 14.000 de lei, reprezentând suma achitată pentru cheltuielile de cazare și masă ale participanților la tabăra politică, iar Complexul Sportiv Național Poiana Brașov s-a constituit parte civilă cu suma de 7.889 de lei, reprezentând suma neîncasată prin neaplicarea tarifelor de cazare și masă pentru terți.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina