DNA: Decanul Facultății de Teologie de la Universitatea "Ovidius", trimis în judecată în stare de libertate

DNA: Decanul Facultății de Teologie de la Universitatea "Ovidius", trimis în judecată în stare de libertate

Bogdan Moise, decan al Facultății de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanța, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în stare de libertate, într-un dosar de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marți, AGERPRES, Bogdan Moise, la data faptelor decan al Facultății de Teologie, este acuzat de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii, precum și de fals intelectual.

Conform aceleiași surse, procurorii anticorupție au dispus anterior, în același caz, sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Bogdan-Florin Chiriluță, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații în formă continuată, uz de fals (două fapte) și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii.

"În perioada 2013-2015, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanța — Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de șase declarații pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menționat mai sus. Ulterior, conducerea Universității Ovidius Constanța, acționând fără vinovăție, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferențiar universitar și l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 — iunie 2017, a unor plăți ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei", se precizează în comunicat.

Procurorii mai arată că în același context, în cursul lunii aprilie 2017, Chiriluță a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității Ovidius, în fotocopie, o revistă în care susținea că ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, el a înlocuit articolul original cu al său, prin alterarea grafică a machetei.

"La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie inițiativă, un exemplar al aceleiași reviste fotocopiate, în care și de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său", se menționează în comunicat.

Potrivit DNA, Bogdan-Florin Chiriluță a beneficiat, în anul 2013, de ajutorul lui Bogdan Moise, în calitate de decan al Facultății de Teologie. Acesta, având și calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat pe proprie răspundere că Bogdan-Florin Chiriluță îndeplinește condițiile cerute pentru ocuparea postului vizat.

Universitatea Ovidius s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 de lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de inculpatul Chiriluță.

DNA precizează că, în prezența avocatului, inculpatul Bogdan-Florin Chiriluță a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție publică. În plus, el va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 60 și 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...