DNA: Dosar CJ Sibiu - mai multe persoane trimise în judecată

DNA: Dosar CJ Sibiu - mai multe persoane trimise în judecată

Ana Kraus, la data faptelor șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, și Ioan Stoica, director economic în cadrul aceleiași instituții, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție Alba Iulia pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Alba Iulia:

* Ana Kraus, la data faptelor șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 infracțiuni), conflict de interese, în formă continuată (3 infracțiuni) și uz de fals, în formă continuată

* Ioan Stoica, la data faptei director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

* Emil Călin Buciuman, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

* Elena Cornelia Oancea, la data faptei șef Serviciu Financiar Contabilitate în cadrul Consiliului Județean Sibiu, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

* Radu Constantin Micu, la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și împrumutarea, sub orice formă, de către directorul societății, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute de lege.

Procurorii precizează în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada 2012 — 2015, Ana Kraus și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte (privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziții produse consumabile, etc.) către societățile administrate de Emil Călin Buciuman, Radu Constantin Micu și o altă persoană.

Într-unul dintre cazuri, arată anchetatorii, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

"În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 — 2014, cu ocazia derulării relațiilor comerciale cu societatea administrată de Emil Călin Buciuman, inculpata Ana Kraus a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale. În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpații Ioan Stoica și Elena Cornelia Oancea, cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale", se precizează în comunicat.

Prin aceste demersuri, arată DNA, ar fi fost produs Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru agenții economici.

"În perioada 2011 — 2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea CJ Sibiu derularea unor proceduri de achiziție publică, cu societăți comerciale, în condițiile în care administratori erau persoane din familia sa. În acest context, inculpata a făcut și demersurile necesare decontării unui număr de 88 de facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine și rudele sale", se menționează în comunicat.

De asemenea, procurorii notează că, în perioada decembrie 2014 — decembrie 2015, Radu Constantin Micu, în calitate de director al unei societăți comerciale, ar fi împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.

CJ Sibiu s-a constituit parte civilă în dosar.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin Anei Kraus, Radu Constantin Micu, Emil Călin Buciuman și Ioan Stoica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

Față de Nicolae Marius Crăcea și Valentin Vasilescu, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina