DNA: Fost manager al Spitalului 'Sf. Andrei' din Constanța, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

DNA: Fost manager al Spitalului 'Sf. Andrei' din Constanța, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Dănuț Căpățînă, fost manager al Spitalului de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Constanța, a fost trimis în judecată miercuri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis AGERPRES, Dănuț Căpățînă, la data faptei manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța, a fost trimis în judecată cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța, reprezentat de Dănuț Căpățînă, și o societate comercială a fost încheiat un contract — neprevăzut în planul anual al achizițiilor publice — având ca obiect prestarea unor servicii de consultanță pentru convențiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice și private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).

"În exercitarea atribuțiilor sale de manager și ordonator terțiar de credite, Căpățînă ar fi încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislația aplicabilă contractelor de achiziție publică și a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existența unei baze legale, deși serviciile de consultanță ale prestatorului nu au fost executate în totalitate și reprezentau, în fapt, și atribuții proprii ale inculpatului", se precizează în comunicat.

Astfel, arată anchetatorii, în perioada 11 iunie 2013 — mai 2016, când inculpatul nu și-a mai exercitat atribuțiile care decurgeau din calitatea deținută, SCJU "Sf. Apostol Andrei" Constanța ar fi achitat către societatea respectivă suma totală de 307.900 lei, reprezentând onorariu și prime de succes, pentru niște servicii neexecutate în realitate.

"Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unității medicale și un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor", potrivit DNA.

Sursa citată arată că, până în prezent, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

DNA precizează că, anterior, Dănuț Căpățînă a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…