DNA: Fost manager al Spitalului 'Sf. Andrei' din Constanța, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Dănuț Căpățînă, fost manager al Spitalului de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Constanța, a fost trimis în judecată miercuri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis AGERPRES, Dănuț Căpățînă, la data faptei manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța, a fost trimis în judecată cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța, reprezentat de Dănuț Căpățînă, și o societate comercială a fost încheiat un contract — neprevăzut în planul anual al achizițiilor publice — având ca obiect prestarea unor servicii de consultanță pentru convențiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice și private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).

"În exercitarea atribuțiilor sale de manager și ordonator terțiar de credite, Căpățînă ar fi încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislația aplicabilă contractelor de achiziție publică și a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existența unei baze legale, deși serviciile de consultanță ale prestatorului nu au fost executate în totalitate și reprezentau, în fapt, și atribuții proprii ale inculpatului", se precizează în comunicat.

Astfel, arată anchetatorii, în perioada 11 iunie 2013 — mai 2016, când inculpatul nu și-a mai exercitat atribuțiile care decurgeau din calitatea deținută, SCJU "Sf. Apostol Andrei" Constanța ar fi achitat către societatea respectivă suma totală de 307.900 lei, reprezentând onorariu și prime de succes, pentru niște servicii neexecutate în realitate.

"Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unității medicale și un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor", potrivit DNA.

Sursa citată arată că, până în prezent, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

DNA precizează că, anterior, Dănuț Căpățînă a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb