DNA: Fostul președinte al CJ Brașov Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciuiu

DNA: Fostul președinte al CJ Brașov Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciuiu

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un nou dosar, în care a fost cercetat pentru trei fapte de luare de mită, săvârșite în legătură cu campania electorală din anul 2012.

Căncescu mai este acuzat și de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, infracțiune săvârșită în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

În același dosar a mai fost deferit justiției, sub control judiciar, Claudiu Coman, la data faptelor consilier județean și vicepreședinte al filialei județene a unui partid politic, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la abuz în serviciu și folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În stare de libertate vor fi judecați Cristian Emil Cirică, la data faptei director al Direcției investiții, urbanism și amenajarea teritoriului, Radu Petru Ispas, la data faptei administrator public al județului Brașov, Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în CJ Brașov, acuzați abuz în serviciu, precum și Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani și alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă Brașov, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru CJ Brașov", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, Claudiu Coman, la acea vreme șef de campanie electorală și consilier județean, a primit de la unul dintre viitorii candidați la funcția de consilier județean, în biroul său de la CJ Brașov, suma de 50.000 de lei. Banii respectivi au fost predați casieriei partidului fără documente, fiind utilizați pentru materiale electorale, iar cele trei persoane au fost ulterior alese în funcția de consilier județean.

"După alegerea persoanelor respective în funcția de consilier, în perioada 2013 — 2014, au fost angajate în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă Brașov un număr de 22 persoane cărora li s-a plătit salariu pentru program normal de muncă deși, în realitate, au lucrat în tot sau în parte pentru trustul de presă controlat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian", se mai menționează în comunicat.

Aristotel Căncescu mai este acuzat că, în perioada 2012 — 2013, la cererea lui Claudiu Coman, a dat dispoziții pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat, prin intermediul cărora a justificat trei dispoziții pe care le-a dat ulterior, dar și inițierea și adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ Brașov.

Referatele respective au fost semnate în prealabil și de inculpații Cristian Emil Cirică, Aurelia Popescu și Radu Petru Ispas. Procurorii au constatat că prin aceste demersuri, sub pretextul achiziției de softuri educaționale și servicii, a fost aprobată suma de 595.000 de lei.

"În continuare, având acceptul și promisiunea președintelui CJ Brașov că va aloca banii respectivi, dar și pentru a realiza o aparență de legalitate, inculpatul Coman Claudiu și-a folosit influența ce decurgea din calitățile menționate mai sus și a cerut unui număr de 13 primari din județ (de aceeași orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziția de softuri educaționale, lucru pe care aceștia din urmă l-au și făcut. După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de inculpatul Iosif Razvan și primăriile respective, sau direct cu școlile din aceste localități, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speță tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 595.000 lei", se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că în unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unitățile de învățământ sau primările să dețină calculatoare, iar softurile vândute nu erau licențiate sau avizate de Ministerul Educației ca fiind corespunzătoare programei de învățământ pentru ciclul gimnazial. Societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute, a retras restul de bani în numerar sau prin alte firme, dându-i o parte lui Claudiu Coman.

CJ Brașov a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 675.000 de lei, reprezentând prejudiciu produs bugetului județului ca urmare a alocării unor sume din fondul de rezervă bugetară.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile care aparțin inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

DNA menționează că Aristotel Căncescu a mai fost trimis în judecată în două dosare, în 2014 și 2016, pentru infracțiuni similare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro