DNA: Ioana Băsescu și concubinul - în Cuba cu bani obținuți nelegal pentru campania prezidențială

DNA: Ioana Băsescu și concubinul - în Cuba cu bani obținuți nelegal pentru campania prezidențială

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și fostul concubin al acesteia, Giovanni-Mario Francesco, au făcut, în 2010, o excursie în Cuba, folosindu-se de bani pe care i-au obținut în mod nelegal pentru campania prezidențială din 2009 de la o companie cu capital majoritar de stat.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Ioana Băsescu i-a cerut, în decembrie 2009, lui Silviu Ioan Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

Astfel, la data de 30 decembrie 2009, în baza solicitării Ioanei Băsescu, societatea reprezentată de Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de fiica fostului președinte Traian Băsescu, cea care a și intermediat încheierea tranzacției.

"În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010, s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit niciun document justificativ pentru suma achitată în avans. (...) La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni-Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu. Între cele două societăți nu au existat în realitate niciun fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan", arată procurorii anticorupție.

Potrivit acestora, suma de bani astfel obținută a fost folosită de Ioana Băsescu și concubinul ei pentru a pleca într-o excursie în Cuba.

"În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpații Băsescu Ioana și Francesco Giovanni-Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării", explică DNA.

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, este urmărită penal, sub control judiciar, de Direcția Națională Anticorupție, pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

În același dosar, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de fostul ministru al Dezvoltării, deputatul Elena Udrea, sub aspectul săvârșirii a cinci infracțiuni de spălare de bani, de Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, și față de Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită.

De asemenea, în această speță sunt urmăriți penal Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul, și omul de afaceri Giovanni-Mario Francesco, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 În România nimic nu este întâmplător...

4 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

5 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm