Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

DNA: Marius Bulancea propune specializarea aprofundată a procurorilor pentru eficientizarea investigațiilor (proiect)

Marius Bulancea, propus pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA, susține în proiectul său de management ca procurorii să fie specializați în anumite domenii de activitate pentru creșterea eficienței investigațiilor.

*Paul Dumitriu (DNA): Principalul obiectiv, investigații complexe privind fenomenele infracționale din sfera corupției publice

Bulancea arată că prioritățile DNA privind combaterea corupției din achizițiile publice în domeniul medical și cel al infrastructurii rutiere și combaterea fraudelor cu fonduri europene privesc în mod direct activitatea Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, însă punctează că această secție trebuie să contribuie și la îndeplinirea obiectivelor cu caracter general ale DNA, cum ar fi diminuarea stocului de dosare vechi, dialogul permanent cu toate agențiile implicate în combaterea fenomenului infracțional și sporirea eficienței DNA în investigații atunci când se confruntă cu forme grave de criminalitate transfrontalieră.

În context, el propune o serie de măsuri pentru atingerea acestor obiective, prima menționată făcând referire la canalizarea resurselor investigative către tipul de cauze stabilite ca prioritate de conducerea DNA.

De asemenea, Marius Bulancea propune o specializarea aprofundată a procurorilor, arătând că fraudele privind achizițiile publice în sistemul sanitar au un specific diferit de cel în domeniul infrastructurii rutiere, iar cunoașterea tipologiilor infracționale contribuie în mod esențial la eficiența investigațiilor.

"Un procuror care a aprofundat legislația și specificul unui domeniu de activitate și care cunoaște persoanele ce activează în acest domeniu și conexiunile dintre acestea are un avantaj important pentru soluționarea unei cauze similare, iar parcurgerea de către un alt procuror a aceluiași proces de învățare ar reprezenta o utilizare ineficientă a resurselor", explică procurorul.

Aprofundarea cooperării cu instituții de control, cum ar fi Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Agenția Națională pentru achiziții Publice, Inspectoratul de Stat în Construcții, instituirea unui sistem de evaluare a calității informărilor/sesizărilor primite și a modului în care acestea au fost valorificate, extinderea surselor de informații care pot fi accesate în cadrul investigațiilor prin consultarea bazelor de date la care procurorii au acces în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, intensificarea cooperării cu Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor și standardizarea practicilor de investigații financiare având ca obiect identificarea bunurilor asupra cărora urmează să fie instituite măsuri asigurătorii se află, de asemenea, pe lista de măsuri propusă de Marius Bulancea.

Totodată, el susține specializarea unor ofițeri de poliție în domeniul investigațiilor financiare, dar și evaluarea activității ofițerilor de poliție și formularea de solicitări de încetare a detașărilor în situațiile în care aceasta nu se ridică la standardele așteptate.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

3 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

4 Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de Ro…

5 Trei năpârci. Atenție la aroganța voit afișată...

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă