DNA: O persoană din conducerea DIPI a refuzat declasificarea înscrisurilor reținute ca probă în dosarul lui Oprea

DNA: O persoană din conducerea DIPI a refuzat declasificarea înscrisurilor reținute ca probă în dosarul lui Oprea

Procurorii DNA efectuează cercetări în legătură cu refuzul unei persoane din conducerea DIPI de a începe procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul în care era anchetat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

"După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea DIPI a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat", arată DNA, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

DNA a dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe infracțiuni, între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din MAI — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), între care și persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în respectiva instituție.

Dosarul în cauză s-a constituit prin disjungere din cel prin care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârșirii mai multor tipuri de infracțiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), între care și persoane care dețin/au deținut funcții de conducere în respectiva instituție. Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane", arată DNA.

Procurorii au reținut că, în perioada 2014 — 2015, persoane cu funcții de conducere din DIPI au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative.

"Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals. În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din DIPI și-au însușit sume de bani și produse. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale", precizează DNA.

Sursa citată menționează că aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.

Șeful DGIPI, Rareș Văduva, s-a prezentat luni la sediul DNA , unde a stat mai puțin de 30 minute. Potrivit unor surse judiciare, lui Rareș Văduva i s-a citit ordonanța de continuare a urmăririi penale, acuzațiile fiind de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.

În prezenta cauză sunt în curs de desfășurare o serie de acte procedurale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 „A fost un semn de respect pentru munca mea” / Româncă din Italia, proprietara unui bar, impresionată de gestul a trei tineri: au intrat noaptea și au b…

5 ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia! / Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina