DNA: Piedone și subalternele sale nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului (rechizitoriu)

DNA: Piedone și subalternele sale nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului (rechizitoriu)

Cristian Popescu-Piedone și cele trei subalterne alături de care a fost cercetat în dosarul Colectiv nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului, potrivit rechizitoriului prin care fostul primar al sectorului 4 a fost trimis joi în judecată de procurorii DNA.

"Inculpații nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului și nu au indicat participarea lor la săvârșirea faptelor, ci au dat o interpretare diferită caracterului penal al acestora și urmărilor produse. În esență, inculpații au susținut că autorizarea celor două societăți comerciale a fost realizată conform legii și activitatea lor nu are legătură cu urmările. Aceste apărări nu pot fi reținute, în condițiile în care din probele administrate rezultă cu claritate că autorizarea încălca flagrant atribuțiile lor de serviciu și a constituit factorul favorizant al urmărilor", se arată în rechizitoriu.

Piedone a susținut, în declarațiile date pe parcursul anchetei, că nu avea de unde să știe ce avize trebuie să solicite angajații de la serviciul de specialitate pentru eliberarea acordului și autorizației de funcționare, deoarece era responsabilitatea acestora, conform hotărârilor Consiliului Local și legislației în vigoare.

"Eu primesc de la serviciul de specialitate două mape, una cu acorduri și una cu autorizări și nu pot preciza acum dacă au fost situații în care eu am semnat în aceeași zi și acorduri și autorizația pentru aceeași societatea. Eu nu mă uit pe denumirea societății și semnez doar și pun ștampila", a susținut fostul edil într-una dintre declarațiile date la DNA.

Inculpata Luminița Larisa Ganea a afirmat că a acționat așa cum a fost instruită de către șefa sa de serviciu, Aurelia Iofciu, iar aceasta din urmă a declarat că a procedat conform unei hotărâri a Consiliului Local, în care nu era menționată în mod expres obligativitatea existenței avizului de securitate la incendiu înainte de autorizare.

"Aceste împrejurări nu pot înlătura răspunderea penală pentru faptele săvârșite, având în vedere că atribuțiile care reveneau inculpaților în virtutea funcției deținute de fiecare impuneau exercitarea unei cenzuri proprii a documentației depuse de fiecare solicitant și a legalității actelor juridice la care au luat parte. Relația de subordonare ierarhică a unui funcționar public nu are natura unei constrângeri morale și poate fi avută în vedere exclusiv pentru eventuala circumstanțiere a pedepsei aplicate. De asemenea, existența unor departamente de specialitate la dispoziția unui conducător al instituției publice nu înlătură răspunderea pentru actele de autoritate asumate și efectele acestora", mai susțin procurorii.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul Colectiv .

El este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București.

În dosar, au fost deferite justiției alte trei persoane din cadrul primăriei, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4: Aurelia Iofciu — șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea — consilier superior, Ramona Sandra Moțoc — referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu.

Potrivit DNA, infracțiunea de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținută în sarcina inculpaților constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.

DNA precizează că primarul și funcționarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competența de a emite acorduri și autorizații de funcționare pentru societățile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Cristian Popescu-Piedone, conform procurorilor, a încălcat HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g și dispozițiile din Legea 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f, și la 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Inculpatele Iofciu și Ganea l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat, mai arată DNA.

"Omisiunea verificării de către inculpați a îndeplinirii cerințelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative, care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30 octombrie 2015, în condițiile izbucnirii incendiului în club. În acest fel există o legătură de cauzalitate mediată între îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpați, rezultatul dramatic și prejudiciul adus părților civile din prezenta cauză, fiind antrenată răspunderea în solidar cu partea responsabilă civilmente, sectorul 4", susțin procurorii.

DNA mai menționează că la data de 30 ianuarie 2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu și Moțoc, primarul, cu încălcarea prevederilor legale, a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru o altă societate, pentru desfășurarea activităților de alimentație publică, deși restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...