DNA: Primarul orașului Videle, Nicolae Bădănoiu, trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită

DNA: Primarul orașului Videle, Nicolae Bădănoiu, trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Nicolae Bădănoiu, primar al orașului Videle, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În același dosar, a mai fost deferit justiției, sub control judiciar pe cauțiune, Florin Marius Nedelcu, viceprimar al orașului Videle la data faptei, pentru luare de mită.

"La începutul lunii iulie 2015, Nedelcu, în calitate de viceprimar, a pretins inițial suma de 45.000 lei de la un om de afaceri (denunțător în cauză), căruia i-a propus să îl sprijine în atribuirea unui contract finanțat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice în orașul Videle. Deși omul de afaceri i-a comunicat inculpatului faptul că prețul de execuție, în condițiile legale de respectare a normativelor tehnice, depășea valoarea de 550.000 lei, viceprimarul Nedelcu i-a transmis denunțătorului că bugetul aprobat a fost de 387.000 lei cu TVA inclus și că acest plafon nu poate fi depășit sub nicio formă. Totodată, viceprimarul a lăsat de înțeles că lucrările proiectului puteau să fie efectuate formal și superficial", se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Procurorii susțin că, în aceste condiții, Florin Marius Nedelcu l-a convins pe omul de afaceri că verificarea modului de executare a lucrărilor este tot atributul primăriei în calitate de beneficiar și că nu vor fi probleme cu plățile.

"În schimb, denunțătorul urma să îi dea inculpatului suma de 45.000 de lei, parte din plățile pe care primăria Videle trebuia să le facă pentru executarea terenurilor de sport respective. În același context, Nedelcu a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive plătite de primărie, în valoare de 10.000 lei, aferentă unor servicii de masă și cazare, deși firma denunțătorului nu avea un astfel de obiect de activitate. Precizăm că, din cei 10.000 lei, denunțătorul trebuia să-i restituie inculpatului 8.000 lei, în considerarea ajutorului ce urma să-i fie dat, suplimentar față de suma de 45.000 lei", precizează DNA.

Anchetatorii au constatat că, în 17 iulie 2015, între firma denunțătorului și Primăria Videle a fost încheiat un contract de lucrări având obiectul menționat, documentul fiind semnat de viceprimarul Nedelcu, conform înțelegerii cu primarul Nicolae Bădănoiu.

"În perioada imediat următoare, în vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mită, Nedelcu a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care a avizat factura fictivă în valoare de 10.000 lei, a dispus efectuării plății și întocmirea ulterioară a unui referat suplimentar pentru o diferență de 4.200 lei și a exercitat presiuni asupra denunțătorului, prin 'obligarea' acestuia la respectarea condițiilor din caietul de sarcini, deși primarul orașului Videle cunoștea că acesta din urmă nu le poate îndeplini. Astfel, în condițiile de mai sus, denunțătorul a remis lui Florin Marius Nedelcu suma de 23.000 lei, urmând ca ulterior să-i dea și diferența", se spune în comunicat.

DNA menționează că, în 26 ianuarie 2016, Florin Marius Nedelcu a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentând o nouă tranșă din mită, fiind surprins în flagrant de organele de urmărire penală.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparține lui Florin Marius Nedelcu, până la concurența sumei de 23.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…