DNA: PSV Company și foști directori ai acesteia, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

DNA: PSV Company și foști directori ai acesteia, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA) și foști directori ai acesteia au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, Sorin Mihai, la data faptei director general executiv și membru în Consiliul de Administrație (CA) al SC Petromservice SA (actuală SC PSV Company SA), a fost deferit justiției cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

De asemenea, Gheorghe Șupeală, la data faptelor membru în CA și director general executiv al SC Petromservice SA, este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor, iar Zizi Anagnastopol, la data faptei director economic, respectiv director financiar al SC Petromservice SA, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată.

În același dosar au fost trimise în judecată PSV Company SA, fostă Petromservice, pentru evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, Alexandra International Enterprise Fund SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor și spălare de bani, Boaz Active SRL și Card Vision Media SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit DNA, Tatiana Dinu, la data faptei administrator de fapt și de drept al SC Card Vision Media SRL, Mariana Iordăchescu, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, Gyorgy Laszlo Kiss, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, și Ionuț Adrian Eftimie, în prezent aflat în stare detenție pentru executarea unei pedepse privative de libertate, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.

Procurorii spun că Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanți ai SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA), au creat și au implementat un mecanism infracțional constând în faptul că se înregistrau în evidențele contabile ale firmei și se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale.

"În perioada 2006 — 2008 sumele declarate nejustificat au totalizat 50.357.919 lei. Majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligațiilor fiscale pe care firma le plătea statului, prin urmare a rezultat că firma s-a sustras de la plata unei sume importante la buget, în valoare de 6.802.669 lei. Cheltuielile declarate consemnau achiziții fictive de servicii de la mai multe societăți comerciale controlate de ceilalți inculpați, printre care și SC Alexandra International Enterprise Fund SRL, SC Card Vision Media SRL și SC Boaz Active SRL. În cazul unora dintre aceste operațiuni, inculpații Șupeală Gheorghe și Anagnastopol Zizi au beneficiat de ajutorul inculpatului Eftime Ionuț Adrian, care a intermediat încheierea unora dintre contractele de achiziții fictive de servicii", se menționează în comunicat.

Anchetatorii susțin că, pentru a da o aparență de legalitate activității evazioniste și pentru a disimula originea ilicită a banilor, Gheorghe Șupeală a dispus transferul din conturile SC Petromservice SA în conturile SC Alexandra International Enterprise Fund SRL a sumei de 2.782.200 lei, ce reprezintă contravaloarea unora dintre aceste achiziții fictive.

"Ulterior, prin intermediul aceleiași societăți comerciale, inculpatul Șupeală Gheorghe și-a asigurat produsul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor prin achiziționarea unui imobil cu suma de 2.221.217 lei (631.000 euro), imobil care a fost folosit în scop personal. Acționând în această manieră, inculpații au creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 6.802.669 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză", spun anchetatorii.

Procurorii au dispus în cauză instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei