DNA: Şeful Centrului medical Suceava din MAI, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de droguri

Adriana Lorena Bîrleanu, şeful Centrului Medical Judeţean (CMJ) Suceava, subordonat Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzată, printre altele, de luare de mită şi trafic de droguri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Adrianei Lorena Bîrleanu, la data faptelor medic specialist, şef al Centrului Medical Judeţean (CMJ) Suceava subordonat Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei reţete medicale falsificate (două fapte, din care una în formă continuată) şi trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare şi deţinere.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada ianuarie - mai 2018, Adriana Lorena Bîrleanu, în calitate de medic-şef în cadrul Centrului Medical Judeţean (CMJ) Suceava, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi primit de la mai mulţi pacienţi (cadre MAI sau persoane înscrise în evidenţele CMJ Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei.

"Banii respectivi au fost primiţi de inculpată pentru a întocmi şi elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale şi a fişelor medicale, eliberarea unor reţete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN", precizează anchetatorii.

DNA arată că, la data de 13 februarie 2018, Adriana Lorena Bîrleanu ar fi falsificat un document medical, prin aceea că făcut unele menţiuni contrare realităţii şi a omis cu ştiinţă să menţioneze diagnosticele reale în ceea ce priveşte examenul medical clinic la angajare al unei persoane.

"În intervalul februarie 2015 - mai 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a prescris 244 reţete medicale cu regim special, privind medicamente cu conţinut stupefiant, pe numele a 12 pacienţi (dintre care 3 membri de familie) aflaţi în evidenţa scriptică a C.M.J. Suceava, fără ca prescripţiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienţilor să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente şi fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre emiterea reţetelor", se menţionează în rechizitoriu.

Ulterior, spus procurorii, medicamentele ar fi fost ridicate de la farmacii de către Bîrleanu în scopul folosirii în interes personal.

"Acţionând în aceeaşi manieră, în ziua de 19 iulie 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a obţinut medicamente cu conţinut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei reţete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", se arată în document.

DNA precizează că la acel moment aceasta era cercetată sub control judiciar în prezenta cauză.

Anchetatorii arată că la data de 11 septembrie 2017 Adriana Lorena Bîrleanu ar fi fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliţiei rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conţinut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soţia unei persoane decedate, fără să deţină documente justificative în acest sens.

"În cauză s-a dispus confiscarea unor sume de bani şi alte bunuri (medicamente) ce aparţin inculpatei, precum şi instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne în privinţa sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat", informează procurorii anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …