DNA: Șerban Jenel, fost prefect al județului Călărași, trimis în judecată alături de șapte primari

DNA: Șerban Jenel, fost prefect al județului Călărași, trimis în judecată alături de șapte primari

Șerban Jenel, fost prefect al județului Călărași, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu, alături de alți 16 inculpați, printre care șapte primari la data faptelor, într-un dosar cu prejudiciu de aproape 4 milioane de euro, care vizează retrocedarea unor terenuri aflate în administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (INCDS) Fundulea.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis miercuri AGERPRES, printre inculpați se numără fostul subprefect Cornel Coman și primarii localităților Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău și Fundulea, aflați în funcție în anul 2007.

În dosar au mai fost deferite justiției persoane cu funcții de conducere din cadrul Instituției Prefectului Călărași, Administrației Domeniilor Statului, Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Direcției Silvice și Consiliului Județean Călărași, în calitate de membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Faptele penale au fost comise în anul 2007, în sarcina tuturor celor 17 inculpați fiind reținută săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

"Inculpatul Dorobanțu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007, împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant OCPI Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea INCDA Fundulea, în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu. Pentru aceasta, inculpații au invocat prevederi din legislația privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafețe. Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă", se arată în comunicatul DNA.

Pe 13 iulie 2007, Comisia județeană de fond funciar Călărași, compusă din inculpații Jenel Șerban, Cornel Coman, Eugeniu Jarul, Elena Ifrim, Ion Năbîrgeac, Aurelian Dobre, Dumitru Tudone, Gheorghe Cora și Toma Eneschi, a aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 hectare, aflată în administrarea INCDA Fundulea și trecerea acesteia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea.

Procurorii au apreciat că acest transfer s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a se verifica și clarifica situația juridică a terenului, în condițiile în care nici nu exista o justificare a delimitării suprafeței respective.

"În aceeași perioadă de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate, au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite", se menționează în comunicat.

Potrivit DNA, prin acest demers s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea INCDA Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului. În acest fel au fost obținute și foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafețe de teren având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptățite.

"Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar INCDA Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei, constând în lipsa de folosință a terenului", se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați, până la concurența sumei de 25.468.621 de lei, 16.835.681 lei reprezentând valoarea de piață a terenului și 8.632.940 de lei lipsa de folosință a acestuia.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...