DNA: Trei comandori din cadrul Inspectoratului de Aviaţie, trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs

DNA: Trei comandori din cadrul Inspectoratului de Aviaţie, trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs

Trei comandori din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de fraudarea unui concurs pentru ocuparea funcţiei de comandant al Detaşamentului Aeromedical şi comandant al Punctului de Operare Aeromedical Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marţi AGERPRES, procurorii anticorupţie de la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Ungureanu, comandor, la data faptelor împuternicit adjunct (pentru zbor) al şefului Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicolae-Lucian Lupescu, comandor, la data faptelor, împuternicit comandant al Detaşamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, iar în prezent ofiţer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internaţională pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

A mai fost trimis în judecată Tudor Radu, locotenent-comandor, ofiţer pilot de aeronave în cadrul Detaşamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviaţie, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în contextul unui concurs desfăşurat în perioada 12 septembrie 2019 - 28 octombrie 2019, pentru ocuparea funcţiei de comandant al Detaşamentului Aeromedical şi comandant al Punctului de Operare Aeromedical Bucureşti din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, Cătălin Ungureanu, preşedinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen lui Lupescu, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

Nicolae-Lucian Lupescu, mai spun anchetatorii, ar fi beneficiat şi de ajutorul lui Tudor Radu, subordonat al acestuia, care, anterior desfăşurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului.

"Obţinerea frauduloasă a subiectelor de concurs şi a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Nicolae-Lucian Lupescu promovarea concursului şi obţinerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea şi exercitarea fără drept a prerogativelor funcţiei de comandă la nivelul Detaşamentului Aeromedical - structură din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie având competenţe singulare şi exclusive în coordonarea şi efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare la nivel naţional", se precizează în comunicat.

Totodată, arată DNA, Lupescu ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 - 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcţii de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucureşti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?