Do Kwon, fondatorul criptomonedei Terra, a fost arestat în Muntenegru

Do Kwon, fondatorul criptomonedei Terra, a fost arestat în Muntenegru

Fondatorul criptomonedei Terra, Do Kwon, care era dat în urmărire, a fost arestat în Muntenegru, a anunţat joi ministrul de interne de la Podgoriţa, transmite AFP.

Do Kwon, fondatorul criptomonedei Terra, a fost arestat în Muntenegru

"Poliţia din Muntenegru a arestat o persoană suspectată că ar fi unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, sud-coreeanul Do Kwon, co-fondator şi CEO Terraform Labs", a anunţat pe Twitter Filip Adzic."Aşteptăm confirmarea oficială a identităţii sale", a mai spus Adzic.

Suspectul a fost arestat pe aeroportul capitalei şi avea asupra sa documente de identitate false.

Organismul de supraveghere al pieţei de valori din SUA, SEC, l-a pus sub acuzare pe Do Kwon la mijlocul lunii februarie pentru punerea la cale a unei fraude de mai multe miliarde de dolari în criptoactive.

Interpol a emis o notificare roşie în septembrie pentru a-l localiza, la cererea procurorilor sud-coreeni. Procuratura a cerut Ministerului de Externe de la Seul să îi revoce paşaportul, susţinând că Do Kwon era fugar.

Prăbuşirea Terraform Labs şi prăbuşirea criptomonedei Terra de anul trecut au făcut ca investitorii să piardă aproape 40 de miliarde de dolari şi au zguduit piaţa globală a criptomonedelor.

Terraform Labs a propus o criptomonedă stabilă, sau "stablecoin", Terra. În principiu, preţul unui stablecoin este susţinut de cel al unei monede tradiţionale sau al activelor corporale, ceea ce garantează investitorilor mai multă stabilitate în lumea foarte volatilă a criptomonedelor. Însă stabilitatea unora dintre aceste criptomonede nu este asigurată de rezervele valutare, ci de un algoritm care face arbitraje pe baza cererii şi ofertei unei alte criptomonede. A fost şi cazul Terra, care a fost susţinut de criptoactivul Luna, dezvoltat de Garda Foundation.

Potrivit plângerii SEC, Terraform şi Do Kwon "au înşelat în mod repetat investitorii", susţinând că o aplicaţie populară de plată coreeană a folosit tehnologia din spatele Terra pentru a reglementa tranzacţii care ar creşte valoarea Luna.

Schema Terraform Labs "a fost pur şi simplu o fraudă umflată de un pseudo stablecoin algoritmic, al cărui preţ era controlat de inculpaţi şi nu de cod informatic oarecare", a declarat Gurbir Grewal, un înalt responsabil oficial al SEC.

În aprilie 2022, valoarea Terra a atins cel mai înalt nivel. Potrivit CoinMarketCap, atunci era al patrulea cel mai important stablecoin şi a zecea criptomonedă ca valoare de piaţă. Peste o lună, Terra şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare în doar 24 de ore, provocând panică. Foarte rapid, stablecoin-ul şi tokenul său Luna au scăzut la zero, afectând economiile multor investitori mici. Autorităţile sud-coreene au deschis de atunci mai multe anchete penale în acest caz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa