Doamna Vasilica, o imensă rușine națională

Doamna Vasilica, o imensă rușine națională

Intr-un fel, macar pentru ca suntem in 8 martie, mie imi e mila de dna Dancila. Intr-un fel este si ea o victima a lui Liviu Dragnea si a obsesiei sale de a avea controlul absolut. Pentru ca o femeie cu un statut intelectual in mod evident mediocru, cu o pregatire in mod evident precara, a fost aruncata in functii tot mai inalte doar pentru ca este foarte docila, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Prabusirea in ridicol spre care a impins-o Liviu Dragnea nu putea fi decat o chestiune de timp. Foarte scurt dupa cum se vede. Cand a fost doar europarlamentar, dna Dancila a reusit sa evite cu un oarecare succes evidenta goliciunii, dar din funtea mesei Guvernului nu mai poate. Iar momentul "imunoglobina", dupa un lung sir de dezacorduri, sminteli ale limbii sau aberatii precum pensia minima de 5.200 de lei, este doar o incununare.

Sigur ca dna Dancila, inginer de sonda, nu trebuie sa stie ce e aceea imunoglobulina. Dar atunci cand vine la televizor sa se impauneze cum a rezolvat ea criza, o minima conditie de credibilitate a eroismului personal este sa stie ce criza anume a rezolvat. Macar atat. Cum, in mod evident, nu stia, putea foarte bine sa o lase pe dna Pintea sa comunice pe acest subiect.

Dar nu, consultantii au sfatuit-o pe dna Dancila, probabil, sa repete apasat cuvantul cheie astfel incat de numele ei sa se lipeasca rezolvarea problemei. Si asta a facut in felul domniei sale schiop. L-a repetat de 6 ori intr-un minut si jumatate asa ca "imunoglobina" i s-a lipit de n-o mai dezlipeste nimeni. Asa e cand tii sa te dai mare si iti pocneste maretia la prima propozitie.

Si ma intreb cum e posibil ca un fost europarlamentar, adica un om care e de presupus ca ar fi trebuit sa cunoasca limba oficiala a UE, sa spuna "claudbec". Ma intreb si eu, ce sfaraiala o fi facut dna Dancila in PE fara sa stie engleza? A explicat colega domniei sale din grupul socialist Ana Gomes: "ma bucur ca prim-ministrul Dancila are ceva de zis - in sfarsit zice ceva! In anii in care a fost aici, in Parlamentul European, nu am auzit-o sa spuna ceva, sa vorbeasca despre ceva". Dar, cum tacea filosoafa ramanea. Acum nu mai poate sa taca.

O alta mare problema este ca dna Dancila nu a avut o rostire libera in care sa zicem ca un blestemat de lapsus sau emotia sufocanta i-a jucat festa "imunoglobinei". Nu, dna Dancila citea de pe foaie. Asa cum face intotdeauna. Dna Dancila este probabil singurul politician care citeste de foaie pana si "Buna ziua!"

O fi fost scris "imunoglobina" pe foaie? Mi-e foarte greu sa cred, dar daca e asa cineva ar trebui demis urgent din aparatul premierului. Eu ma tem insa ca pe foaie scria imunoglobulina, dar dna Dancila nu a fost in stare nici macar sa citeasca corect un cuvant scris pe o foaie. Exagerez daca spun ca avem un premier semiagramat?

Dar ce m-as mira cat timp avem si un ministru al Educatiei semiagramat. Cat timp in afara de Sorina Pintea de la Sanatate, cumva stinghera in acest guvern, eu nu am auzit un ministru capabil sa exprime coerent si corect gramatical o idee in cateva propozitii simple.

De fapt, dna Dancila este premierul perfect reprezentativ pentru acest guvern in care eu nu vad altceva decat niste marionete insurubate in scaune pe criterii de obedienta fata de un suzeran sau un baron cu care suzeranul a negociat o halca de putere, suzeran care nici macar nu realizeaza la ce ridicol isi expune pionul, cat timp nici nivelul sau nu este cu mult mai inalt.

Dar tragedia nu e ca se fac ei de ras. Dimpotriva, as zice ca starnesc pe Facebook o creativitate delicioasa. Dar platim scump acest ras, pentru ca oamenii acestia conduc Romania. Cum o fac arata si aceasta criza a imunoglobulinei ajunsa la apoteoza dupa luni si luni de indiferenta si incompetenta. Cum o fac arata dementa salariala si fiscala in care au impins Romania.

Totul e o combinatie de incompetenta crasa si smecherie primitiva de taran care umple ladita cu rosii stricate si pune doar deasupra rosii frumoase cu care sa-ti ia ochii. Victima smecheriei are partea ei de vina ca s-a lasat inselata. Victimele incompetentei suntem insa toti. Si nu stiu cati ani ii va trebui Romaniei pentru a-si reveni dupa acest episod groaznic si umilitor al sfertodoctiei la putere.

Standardele au scazut galopant chiar raportat la PSD. Partidul acesta l-a avut premier pe Adrian Nastase care dincolo de tarele si vinovatiile sale confirmate de hotarari judecatoresti, era totusi un intelectual care a facut ceea ce era necesar ca Romania sa intre in UE desi nu ma indoiesc ca reforma justitiei era ultimul lucru pe care-l dorea. L-a avut premier pe Victor Ponta, care, desi plagiator, vorbea o limba romana corecta si nici cu economia nu a dat de pamant.

Si iata-ne la dna Vasilica "imunoglobina", adica o imensa rusine nationala la care Dragnea expune si Romania, si propriul partid.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”