Doar 4,5% dintre bărbații români optează pentru un concediu de creștere a copilului (analiză)

Doar 4,5% dintre bărbații români optează pentru un concediu de creștere a copilului (analiză)

Doar 4,5% dintre bărbații români deveniți părinți aleg să rămână în concediu de creștere a copilului, în timp ce 42% dintre mamele românce optează pentru concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani, chiar dacă indemnizația acordată de stat în acest caz este de maxim 1.200 lei, conform analizei realizate de o companie de resurse umane, remisă luni AGERPRES.

Datele arată că, în fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate. Dintre acestea, 42% optează pentru concediu de creștere a copilului de doi ani, restul de 58% alegând varianta de un an, potrivit analizei Smartree.

Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.

'Intrarea în concediul de creștere a copilului și primirea indemnizației nu depind de vechimea pe care părintele o are la cel mai recent angajator al său. Atât timp cât condiția de realizare de venituri în ultimele 12 luni este îndeplinită, părintele care optează pentru acest concediu va beneficia de indemnizație', spune Raluca Peneș, HR coordonator Smartree.

În cele mai multe cazuri în care tatăl alege să stea acasă cu nou-născutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu își dorește o pauză în carieră. Există însă și alte situații, în care tatăl poate beneficia de avantaje dacă optează pentru concediu de creștere a copilului.

'Spre exemplu, dacă un salariat lucrează cu jumătate de normă, este plătit cu salariul minim pe economie, iar indemnizația primită de minimum 600 de lei este mai mare decât salariul. Sau o persoană care se teme pentru siguranța jobului își poate asigura locul de muncă pentru cel puțin doi ani și jumătate după nașterea copilului, deoarece angajatorul are interdicție de concediere', menționează Raluca Peneș.

Legislația din România protejează părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului, în sensul că angajatorii au interdicție de la concediere în două cazuri — în perioada în care angajatul primește stimulent de inserție și în decurs de 6 luni după revenirea definitivă a părintelui la serviciu, la finalizarea perioadei de concediu.

Circa 95% dintre persoanele care revin din concediu își reiau activitatea. Există și situația în care salariații care au fost în concediu de creștere copil aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.

Analiza a luat în considerare perioada 2012-2014 și a inclus 3.330 de angajați intrați în concediu de îngrijire a copilului, majoritatea din companii multinaționale.

AGERPRS

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

3 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Foarte interesante amănunte!