Dobrovolschi: Guvernul nu a transmis nicio propunere pentru niciuna dintre cele trei funcții vacante de la ANCOM

Dobrovolschi: Guvernul nu a transmis nicio propunere pentru niciuna dintre cele trei funcții vacante de la ANCOM

Guvernul Grindeanu nu a transmis nicio propunere către președinte pentru niciuna dintre cele trei funcții vacante de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

 Precizarea acesteia vine în urma declarației președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a afirmat că Guvernul a emis OUG cu privire la numirea conducerii ANCOM pentru că instituția nu mai are șefi din cauza președintelui Klaus Iohannis.

''Domnul Dragnea induce în eroare și interpretează după bunul plac procedurile administrative. Domnia sa se folosește de situația de la ANCOM pentru a justifica o decizie complet netransparentă și periculoasă pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Vă reamintesc că, potrivit legislației în vigoare, până la emiterea OUG nr. 33/2017, conducerea ANCOM era asigurată de un președinte și doi vicepreședinți, numiți de către președintele României, la propunerea Guvernului. Guvernul Grindeanu nu a transmis nicio propunere către președintele României, pentru niciuna dintre cele trei funcții vacante. Mai mult, nu a existat nicio propunere avansată de Guvernul Cioloș'', a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a subliniat că propunerea pentru conducerea ANCOM trebuia formulată de către Guvernul Grindeanu.

''Un nume transmis acum doi ani, de un fost premier aflat pe final de mandat, neasumat mai departe nici măcar de Guvernul Grindeanu, nu este o propunere serioasă. Este doar un artificiu folosit pentru a justifica modificarea legii în sensul eliminării președintelui din procedura de numire. Ca să înțeleagă toată lumea, cum ar fi fost ca președintele să facă o numire în baza unei propuneri făcute de un alt premier, al unui alt Guvern? Președintele a respectat întocmai procedurile în vigoare. Singurul element parțial corect din declarația domnului Dragnea este că în urmă cu doi ani, la final de mandat, premierul de la acea vreme a transmis un nume. Față de această propunere, președintele României a demarat procedura de numire, însă aceasta nu s-a mai finalizat, întrucât, la scurt timp, premierul de la acea vreme a demisionat. În aceste condiții, propunerea înaintată de Victor Ponta a devenit caducă. Și pe această cale, președintele face un apel la seriozitate și responsabilitate atât din partea Guvernului, cât și a partidelor care îl susțin'', a spus purtătorul de cuvânt al președintelui.

Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a precizat joi că Guvernul a emis OUG cu privire la numirea conducerii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru că instituția nu mai are șefi din cauza președintelui Klaus Iohannis.

"Aici a greșit domnul președinte, pentru că Guvernul a ajuns în situația să adopte o astfel de ordonanță din cauza președintelui, pentru că președintele, prin legea veche, era singurul care putea să numească conducerea la ANCOM. Domnul președinte are la Cotroceni două propuneri, una trimisă de domnul Victor Ponta, când era prim-ministru, și una trimisă de domnul Dacian Cioloș. Deci, de doi ani sunt propuneri la Cotroceni, în doi ani președintele Românei avea timp cu toți consilierii să analizeze dacă sunt bune acele propuneri. Nu erau bune, le trimitea înapoi, le rupea, cerea alte propuneri. S-a ajuns în situația în care ANCOM, care este o structură foarte importantă, nu mai are conducere, nu are președinte, nu are cei doi vicepreședinți", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Guvernul a dat o ordonanță de urgență care modifică modalitatea de numire a președintelui și vicepreședinților ANCOM. Prin aceasta, conducerea ANCOM este asigurată de un președinte și doi vicepreședinți, numiți pe baza propunerii Executivului de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...