Dochia: România a pornit pe o tendință de creștere accelerată a deficitului; în 2018, inevitabil depășim 3% din PIB

Dochia: România a pornit pe o tendință de creștere accelerată a deficitului; în 2018, inevitabil depășim 3% din PIB

România are ca obiectiv atingerea unui deficit de 1,5% din PIB pe termen mediu și lung, dar a pornit pe o tendință de creștere accelerată a acestuia, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, economistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, reducerea deficitului va fi dificil de realizat anul viitor.

"Noi avem un obiectiv de a atinge un nivel de 1,5% deficit din Produsul Intern Brut pe termen mediu și lung și, începând de anul trecut și în cursul acestui an, noi am pornit pe o tendință de creștere accelerată a deficitului. Am pornit de la 1% acum doi ani până la 3% anul acesta. Este o creștere accelerată și, ce este și mai important, este că această creștere vine într-un moment în care economia crește cu o rată foarte înaltă, de 7% pe anul 2017. Ori, dacă în momentul în care crește economia cu 7% tu crești deficitul și îl aduci la dublu decât a fost înseamnă că ai o problemă și este periculos ca în momentul în care creșterea economică se stabilizează și nu mai ai 7% — revine la un ritm normal de 4% — 5%, să spunem—, evident că în condițiile acestea nu vei putea să mai faci față nici măcar țintei de 3% pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene, ar trebui să o respecte", a spus Aurelian Dochia, întrebat despre propunerea Comisiei Europene privind o ajustare structurală de 0,8% din PIB în 2018.

El a explicat că, în cazul în care România va avea anul acesta un deficit de 3% din PIB, în 2018 acesta ar trebui redus cu 0,8%.

"Va fi foarte dificil ca anul viitor să se meargă pe o reducere a deficitului bugetar pentru că majoritatea cheltuielilor bugetare sunt deja obligatorii. Nu poți să mai faci reduceri de cheltuieli bugetare când toate sunt legate de salarii, pensii, ajutoare sociale și așa mai departe. Cele de investiții, care de obicei sunt sacrificate, au fost deja reduse încă de anul acesta. Prea mult în plus nu se mai poate tăia la anul și atunci cred ca va fi o problemă să se înscrie Guvernul în chiar ținta de 3%. Mi se pare că la anul inevitabil depășim ținta de 3% din PIB", a afirmat Aurelian Dochia.

Comisia Europeană a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie și, în consecință, propune Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate țării pentru a-și corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creștere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depășească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP — Significant Deviation Procedure).

În data de 13 octombrie 2017, autoritățile române au trimis un raport cuprinzând acțiunile luate ca răspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie. "Având în vedere informațiile furnizate de autoritățile române în raportul lor precum și prognozele de toamnă, Consiliul a ajuns la concluzia că România nu a luat măsuri eficiente pentru răspunde la recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017", se arată în recomandările Comisiei Europene.

Potrivit Executivului comunitar, România urmează o politică fiscală prociclică pe fondul unei creșteri economice puternice. De aceea, în absența unor măsuri eficace din partea țării, "Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB în 2018".

Forul comunitar recomandă de asemenea României să utilizeze toate câștigurile pentru reducerea deficitului bugetar, în timp ce măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire de durată a structurii balanței guvernamentale într-o manieră care să susțină creșterea economică.

România trebuie să raporteze Consiliului European, în luna aprilie 2018, acțiunile adoptate de autorități ca răspuns la noile recomandări ale Comisiei.

Comisia stabilește prioritățile economice și sociale ale UE pentru anul următor, formulează recomandări de politică pentru zona euro și finalizează evaluarea proiectelor de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate la sfârșitul săptămânii trecute de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,9% din PIB și să ajungă la 4,1% în 2019.

CE estimează, pe de altă parte, că economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creștere semnificativă față de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

3 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

4 Așa o fi?

5 Mai există DNA?