Doctorul Asperger "a cooperat în mod activ" cu naziştii (studiu)

Pediatrul austriac Hans Asperger, al cărui nume a fost atribuit sindromului Asperger - o formă de autism - "a cooperat în mod activ" cu autorii programului nazist de eutanasiere a anumitor categorii de persoane, potrivit unui studiu publicat joi, informează AFP.

"Asperger a făcut în aşa fel încât să se adapteze la regimul nazist şi a fost recompensat cu perspective de avansare în carieră datorită manifestărilor sale de loialitate", a explicat în acest studiu Herwig Czech, istoric în ştiinţe medicinale la Universitatea din Viena.

Doctorul Hans Asperger (1906-1980) "a legitimat public politicile de igienă rasială, inclusiv sterilizările forţate, şi a cooperat activ, în mai multe ocazii, cu programul nazist de eutanasiere a copiilor", a continuat acelaşi istoric.

Hans Asperger a aderat la mai multe organizaţii afiliate naziştilor, însă nu şi la Partidul Nazist în sine, precizează autorul studiului, publicat în jurnalul medical cu acces gratuit Molecular Autism.

Pentru realizarea acestei cercetări, Herwig Czech a spus că a consultat numeroase publicaţii, dar şi documente de arhivă rămase până acum nestudiate, precum dosarele personale ale medicului austriac şi studiile de caz ale pacienţilor acestuia.

Istoricul a citat un document nazist din 1940, potrivit căruia Hans Asperger "era în conformitate cu idealurile naţional-socialiste în privinţa chestiunilor de rasă şi a legilor despre sterilizare".

Doctorul Asperger şi-a exprimat loialitatea faţă de principiile fundamentale ale medicinii naziste în cadrul unor conferinţe publice. După anexarea Austriei de către nazişti în martie 1938, el a început să semneze rapoarte de diagnosticare cu formula "Heil Hitler".

Potrivit studiului, doctorul Asperger a recomandat ca două fetiţe, cu vârste de doi respectiv cinci ani, să fie transferate în faimosul centru Am Spiegelgrund, amenajat în interiorul spitalului de psihiatrie Steinhof din Viena.

În acel centru au murit aproape 800 de copii lipsiţi de "puritate rasială" şi de "interes ereditar", ucişi cu precădere prin otrăvire. Cele două fete, care s-au numărat printre victime, au murit oficial de pneumonie.

Doctorul Asperger a făcut parte, de asemenea, dintr-o comisie însărcinată cu stabilirea destinului pe care urmau să îl aibă 200 de pacienţi din departamentul pentru copii din cadrul altui spital, dintre care 35 au fost catalogaţi "de needucat" şi au murit din această cauză, potrivit noului studiu.

Sindromul Asperger este o formă de autism, ce include tulburări în privinţa interacţiunilor sociale şi a posibilităţilor de comunicare. Iniţial, Hans Asperger a descris acest sindrom ca pe "o psihopatie autistică", dar, după moartea lui din 1980, boala a primit numele savantului austriac. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

4 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară