Document-BOMBĂ! Dragnea a modificat radical, peste noapte, proiectul legii offshore! Dezbateri aprinse în Parlament

Document-BOMBĂ! Dragnea a modificat radical, peste noapte, proiectul legii offshore! Dezbateri aprinse în Parlament

Document-BOMBĂ! Dragnea a modificat radical, peste noapte, proiectul legii offshore! Dezbateri aprinse în Parlament.
 
PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaților PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie, au declarat pentru G4Media.ro  surse din PSD.

Ora 15.45: Reprezentanții companiilor din Marea Neagră (Exxon, OMV Petrom, Black Sea Oil & Gas) au părăsit ședința Comisiei de Industrii, în semn de protest față de faptul că nu le este permis să-și susțină punctul de vedere

Amendamente PSD în Camera Deputaților la legea offshore:

Amendamentele depuse azi de PSD schimbă fundamental legea, așa cum trecuse săptămâna trecută de Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră (vezi amendamentele la Art. 19 din documentul atașat).

Astfel, impozitul pe veniturile suplimentare obținute din exploatările offshore a fost majorat, iar deducerea pentru investițiile realizate de operatori a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore.

Mai mult, amendamentele modifică substanțial procesul de autorizare a conductelor, ceea ce ar putea îngreuna realizarea proiectelor (Art. 8).

Modificările de ultim moment vin după ce Liviu Dragnea discutase cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, despre legea offshore.

Comisia pentru Industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), trebuie să dea raportul decisiv înainte de votul final în plen, programat pentru miercuri – dacă nu va interveni o nouă amânare.

Deputații ALDE lipsesc de la dezbatere, potrivit HotNews.ro, în timp ce opoziția (PNL și USR) a încercat fără succes să stopeze lucrările comisiei.

Context:

Legea offshore este esențială pentru demararea extracției de gaze din Marea Neagră. Fără această lege promulgată, companiile care au realizat explorarea zăcămintelor nu pot lua decizia finală privind continuarea investițiilor sau stoparea lor. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE. Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.

Comisia pentru Energie din Senat aprobase marți, 18 septembrie, două amendamente depuse de un senator PSD care îndulceau serios legea offshore, preluând cererile marilor companii din SUA și Austria. Cele două amendamente garantau companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, relatează portalul specializat E-Nergia.ro.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep

Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident

Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican

Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată