DOCUMENT Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV

DOCUMENT Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV

România a îndeplinit cele patru condiționalități din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de monitorizare a sistemului judiciar încă din 2007, astfel încât acesta poate fi ridicat și înlocuit cu mecanismul privind statul de drept, arată Comisia Europeană într-un raport întocmit marți și obținut de HotNews.ro .

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

>> Vezi aici raportul MCV 2022 pentru România (.pdf, limba engleză, 326 KB)

  • „România și-a arătat deja angajamentul ferm de a lucra în cadrul ciclului anual al monitorizării privind statul de drept și continuă să coopereze constructiv în acest cadru. În paralel, Planul de Redresare și Reziliență al României a permis și stabilirea unor etape specifice pentru realizarea progreselor.
  • Comisia este încrezătoare că acum, odată cu stabilirea pașilor finali cheie, cooperarea și monitorizarea sistemului de justiție și politicile anticorupție din România pot fi continuate în cadrul mecanismului privind statul de drept (...).
  • Comisia consideră că progresele înregistrate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele României asumate la momentul aderării sale la UE.
  • Este important ca România să continue să lucreze consecvent la transpunerea în legislație a angajamentelor restante specificate în prezentul raport și la continuarea punerii în aplicare a acestora, în cadrul ciclului anual al raportului privind statul de drept și cu sprijinul altor elemente ale setului de instrumente UE privind statul de drept.
  • Comisia va lua în considerare în mod corespunzător observațiile Consiliului, precum și ale Parlamentului European înainte de a lua o decizie finală cu privire la România în conformitate cu decizia MCV, se arată în raportul Comisiei Europene”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...