Document. CSM, răspuns în dungă, a se citi pervers, trimis CCR pe cazul Dragnea!

Document. CSM, răspuns în dungă, a se citi pervers, trimis CCR pe cazul Dragnea! Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Curții Constituționale, într-o analiză privind completurile specializate de la instanțele din România, că o lege prevede, fără nicio distincție, înființarea de astfel de completuri, în vreme ce un alt act normativ lasă la latitudinea Înaltei Curți de Casație și Justiție dacă înființează sau nu completuri specializate, scrie G4Media.ro.

De asemenea, CSM a explicat că din 14 Curți de Apel care au transmis date către Consiliu, 13 au înființat completuri specializate. La fel, 27 de Tribunale din 34 au înființat astfel de completuri.

Partea din adresa CSM referitoare la statistica înființării completurilor specializate: 

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus consultarea instanţelor judecătoreşti în legătură cu situația aplicării art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, începând cu anul 2003 și până în prezent, în funcție de modificările legislative intervenite de-a lungul timpului.

Au răspuns solicitării Consiliului Superior al Magistraturii 14 curţi de apel, în urma centralizării datelor primite pentru aceste instanţe şi pentru tribunalele din circumscripția lor rezultând următoarea situaţie:

În perioada 2006 – 2012, completurile specializate ale curţilor de apel şi ale instanţelor din circumscripţia acestora au fost înfiinţate prin hotărâri ale Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiilor de conducere ale fiecărei instanţe.

După modificarea Legii nr. 304/2004 prin Legea nr. 76/2012, în vigoare de la 15 februarie 2013, un număr de 13 curţi de apel şi 34 de tribunale au comunicat faptul că, la nivelul acestora, au funcţionat în continuare completuri de judecată specializate în soluţionarea cauzelor de corupţie, stabilite prin ordin/decizie a preşedintelui instanţei sau prin hotărâre a colegiului de conducere.

Unele instanţe au comunicat că în compunerea acestor completuri specializate au figurat toţi judecătorii secţiei penale, iar în alte cazuri doar o parte dintre judecătorii care compun secţia penală.

Un număr de 7 tribunale şi o curte de apel au comunicat că nu au completuri specializate pentru soluţionarea cauzelor de corupţie, conform 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000.

Vezi integral adresa CSM transmisă Curții Constituționale: 

Curtea Constituţională reia astăzi dezbaterea în cazul sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie. Pronunțarea pe această sesizare a fost amânată până acum de două ori de judecătorii constituționali.

Ieri, Liviu Dragnea spunea că decizia CCR ar putea avea ca efect reluarea procesului său privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi! / Ciolacu, singurul invitat la Ambasada Franței care nu a purtat mască de protecție

2 Rareş Bogdan pune degetul pe rană: „Vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștie…

3 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

4 „Eu o să fiu acela care o să te îngroape lângă un porc într-un mormânt de piatră! / Un dement se angajează să-l …

5 Priviți, s-au dat de gol! / Protestatarii anti-COVID s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei ca să aplaude