Document. Forumul Judecătorilor și alte două asociații cer guvernului să renunțe la OUG pentru modificarea Codului Penal: Ar fi o încălcare a MCV și ar putea declanșa o procedură de infringement

Document. Forumul Judecătorilor și alte două asociații cer guvernului să renunțe la OUG pentru modificarea Codului Penal: Ar fi o încălcare a MCV și ar putea declanșa o procedură de infringement

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cer guvernului printr-un comunicat să renunțe la intenția de a da ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

 Cele trei organizații din justiție arată că un asemenea proiect ar putea să afecteze capacitatea instituțională de luptă împotriva infracționalității, inclusiv pentru recuperarea prejudiciilor, și poate pune în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept.

Forumul Judecătorilor arată că o asemenea OUG ar constitui ”o încălcare a Mecanismului de Cooperare și Verificare” și ar putea declanșa procedura de infringement (aducerea României în fața Curții de Justiție a UE).

Mai mult, membrii celor trei organizații arată că o asemenea ordonanță de urgență ”este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneția și rapoartelor GRECO, atât în ceea ce privește procedura aleasă, cât și referitor la conținutul modificărilor”.

Forumul Judecătorilor arată și că ”o ordonanță de urgență în acest moment ar contraveni înseși jurisprudenței Curții Constituționale a României”, făcând trimitere la decizia CCR din 2010 care arată că guvernul nu poate adopta legifera atât timp cât în Parlament există un proiect de lege în stadiu avansat al dezbaterilor.

Citește aici comunicatul integral:

Context:

Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis luni în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituționale de către CCR, potrivit unui anunț făcut de premierul Viorica Dăncilă, confirmată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader.

Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CEX. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă.Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei”


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante