Document HARD! Guvernul introduce „siguranța națională” în industria extractivă! Prima consecință? Poate bloca înstrăinarea către ruși a resurselor din Marea Neagră!

Document HARD! Guvernul introduce „siguranța națională” în industria extractivă! Prima consecință? Poate bloca înstrăinarea către ruși a resurselor din Marea Neagră!

Document HARD! Guvernul introduce „siguranța națională” în industria extractivă! Prima consecință? Poate bloca înstrăinarea către ruși a resurselor din Marea Neagră! Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care, dacă va fi adoptat, va da guvernului puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.

Citește aici proiectul de Ordonanță de urgență:

Conform G4Media.ro, proiectul de OUG prevede că, în cazul în care e vorba despre un acord petrolier în vigoare (cazul ExxonMobil), ”Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.

Mai mult, proiectul arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”.

Practic, inițiativa guvernului, dacă va fi adoptată, va putea bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră unei companii cu care guvernul nu este de acord, dând Executivului drept de veto pentru transferul de licență.

Context. Compania americană ExxonMobil, care negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii din Marea Neagră, vrea să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat în 7 ianuarie un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.

Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu respectarea legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.

De unde au apărut tensiunile între statul român și ExxonMobil? Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.

Or, pentru statul român, vânzarea companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) de către firma-mamă ar însemna lipsa oricărui control asupra procesului de exit. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut