Document intern al USR/Ce salariu își autopropune Ghinea

Document intern al USR/Ce salariu își autopropune Ghinea

Document intern al USR:

Memo: Activitatea de Politici Publice a USR 2022-2023

Pentru:

Dacian Cioloș, Președinte;

Biroul Național USR

Data: 3 ianuarie 2022

Cristian Ghinea

Acest document propune structurarea activității și a obiectivelor Departamentului de Politici Publice al USR pe patru paliere, fiecare cu obiectivul strategic specific pentru anul electoral 2024.

Fiind toate alegerile (europarlamentare, locale, parlamentare/prezidențiale) într-un an, nu avem loc de eroare.

Obiectivele de politici USR 2024:

1 Politicile să fie unul dintre driveri electorali - identificat și promovat pro-activ teme de campanie targetate pe public-țintă

2. Pregătirea guvernării din 2024

3. O mai mare coerență în reacțiile de politici ale partidului

4. Pregătirea unor proiecte flagship la nivel local și susținerea aleșilor locali actuali pentru dezvoltarea unor asemenea proiecte. Declinarea temelor naționale de policy în proiecte de dezvoltare locală.

Livrabile pentru fiecare dintre cele 4 obiective:

1. "Fără Penali" X 10

10 politici principale, ușor de comunicat și setate pe prioritățile electoratului actual + electoratului winnable.

Oamenii trebuie să voteze USR pentru că ȘTIU (au auzit de) propuneri concrete ale USR care să le facă viața și comunitatea mai bune (educație, sănătate, mediu; social/locuri de muncă, relația cu statul).

2. Partidul care știe butoanele guvernării - crește pe scara de percepție a guvernamentalității.

  • Planul detaliat al primelor 100 de zile - ce face imediat guvernul care dă Primul-Ministru;

  • Guvernul din umbră;

  • Lista Agențiilor de desființat, reorganizat, cu conducerile deja pregătite.

  • Pregătit content pentru reacții pro-active pentru Guvernul din Umbră care să devină apoi parte a Programului Electoral

  • Recrutare din exterior sau avansare din interior (unde există) a persoanelor cu expertiză și interes pe domenii de policy, în vederea valorificării în 2024.

3. Un USR mai puțin reactiv și mai capabil să proiecteze politici publice în perioada de opoziție (2022-2023)

4. Cele 5 “Ciugud-uri” ale USR.

Un partid care are exemple de proiecte transformaționale la nivel local.

Acolo unde nu putem livra cu aleșii noștri, căutăm din timp candidați cunoscuți pentru proiectele publice sau private + pregătim oameni din partid pentru a dezvolta asemenea proiecte.

Ce face concret Departamentul de politici publice (DPP) pentru aceste obiective?

1. 10 X "Fără Penali"

Trebuie să învățăm din erorile din trecut. Deși ne-am propus mai puține, am ajuns la 40 de angajamente de guvernare. Prea multe, prea înguste, prea tehnice.

Am ajuns acolo pentru că am lucrat în criză de timp și pentru că (fiind încă Alianță) procesul s-a dorit inclusiv - câte ceva pentru fiecare stakeholder din Alianță.

De data asta procesul trebuie făcut din timp (2022 finalizat) și să fie condus de agenda electoratului, așa cum o cercetăm prin sondaje și focus grupuri.

Cele 10 mesaje cheie / 10 porunci vor fi elaborate de către DPP în colaborare cu echipa de cercetare a partidului într-un proces de eliminare de tipul următor:

DPP + Echipa Cercetare => Propun mesaje pentru testare => Cercetarea face testarea (focus grup) => Raport DPP => BN => Decizie BN + CP

Cum trebuie să fie o "poruncă"?

  • Mesaj inspirațional

  • Scurtă, ușor de transmis la nivel de stradă

  • Acționabilă - să putem mobiliza electoratul în jurul ei.

  • Evident, să se plieze pe prioritățile electoratului de bază și, mai ales, ale electora­tului winnable.

2. Pregătirea guvernării "Guvernul din umbră" al USR NU trebuie să fie organizat ca oglindă a celui oficial. Propun o structură de clustere largi sectoriale, care să poată gândi soluții fără a intra în logica de tunel a fiecărui minister actual.

De decis în BN formula de organizare/comunicare potrivită – câte persoane vor fi lead, câte vor fi suport group (miniștri/secretari de stat), scopul este de a avea figuri identificabile cu subiecte.

DPP va asigura secretariatul Guvernului din Umbră și va pregăti content pentru propuneri/reacții. De asemenea va urmări traseul de carieră al persoanelor care urmează să se implice în funcționarea guvernării, prin recrutare din interiorul USR sau din afară acolo unde nu avem resursă internă.

De asemenea, fiecare fost demnitar al USR (miniștri, secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții, prefecți) trece printr-un proces de debrief cu Departamentul de Politici Publice al USR cu: concluzii, recomandări, dorință de a rămâne implicat și pregătit. Obiectivul acestui exercițiu e să avem acțiuni + oameni pregătiți pentru a pune în aplicare acțiuni/livrabile clare, majore, de impact pentru primele 100 de zile din viitoarea guvernare și cele care dau tonul. Scopul este să avem întreaga infrastructură de guvernare pregătită din timp.

Parte din aceste acțiuni vor fi comunicabile (nu toate).

Din acest exercițiu vom dezvolta o linie permanentă de comunicare (livrată Depar­tamentului de Comunicare și Comunicatorilor USR) de tip

Proasta guvernare PNL-PSD / Buna guvernare USR

Pentru a ne putea plia pe agendă / scandalul zilei trebuie să avem acest portofoliu lărgit de oameni de executiv / teme /propuneri.

Astfel, vom putea să comunicăm permanent nu doar contra lor (PNLSD) ci să spunem ce vom face diferit (ajută și să spunem că am făcut cât am fost la guvernare sau am propus ca obiectiv în PNRR).

Exemple potențiale:

a) Numiri politice la CFR => Exemple politizare vs ce a numit Drula + ce am prevăzut în PNRR pentru profesionalizare

b) Ariile Protejate sînt în stare proastă => Planul USR pentru Agenția pentru Arii Protejate

etc

3. Mai coerent în reacții de policy

Contribuția DPP aici poate fi aceea de network de legături între BN/SG - grupul parlamentar- grupul europarlamentar - filiale.

Este o parte de activitate care riscă să deturneze atenția și resursele Departamentului și propun să cântărim atent și resursele și rolul DPP în această zonă.

Grupul parlamentar este obligat să se plieze pe agenda făcută de Putere, deci are o atitudine reactivă. Parlamentarii au resurse (umane) dar le folosesc necoordonat.

Încercările de coordonare reprezintă în sine o echilibristică consumatoare de timp. Succesul se măsoară în damage control eficient, în crize de imagine evitate. Adică succesul nu se vede, eșecul se vede disproporționat.

De fapt, frământările parlamentare și crizele de imagine nu rămân în memoria publică în 95% dintre cazuri. Dar pentru a identifica cele 5% care contează e o muncă de periere a unui content imens, unde nu ai capacitatea de a seta agenda.

De aceea propun :

  • Ca DPP să NU aibă mandat de coordonare pentru grupul parlamentar ci să acționeze doar LA CERERE, pentru opinii /analize. Cererea poate veni de la grupul parlamentar când dorește opinia BN (analiza pregătită de DPP și înaintare propuneri variante de decizii) sau de către BN atunci când dorește să aibă pregătite analize pe teme legate de grupul parlamentar.

  • Parlamentarii să fie integrați by default în structura de clustere de policy ale partidului, în funcție de comisiile în care activează. De analizat modalitățile de colaborare cu clusterele de la grupul parlamentar care sunt funcționale

  • Din resursele umane de la grupurile parlamentare trebuie desemnate persoane care participă la activitățile DPP, pentru coordonare.

4. Cele 5 Ciugud-uri ale USR

Sau 40.

Important este să existe narative publice despre succese locale ale aleșilor USR. Șansa reală de dezvoltare este cu fonduri europene. Această linie de activitate a DPP poate (și trebuie) să fie dezvoltată împreună cu Departamentul de Suport Filiale. O văd ca pe un fond comun de angajare de expertiză pentru nevoile filialelor legate de propunerea/promovarea de proiecte de dezvoltare la nivel local.

Livrabilele aici pot fi:

  • asistență personalizată în activitatea de elaborare a strategiilor locale

  • proiecte tip pentru categorii de localități /sesiuni de instruire dedicate pentru fiecare ghid/call de proiecte care urmează a fi lansat/a fost pus în consultare

  • brainstorminguri între aleși și experți în fonduri pentru maparea oportunităților pentru care trebuie să se pregătească.

De asemenea, temele majore de policy de la nivel național vor fi declinate prin acest fond de angajare de experți.

Exemplu: dacă decidem că tema deșeuri este un pe care marșăm național, DPP și Departamentul de Suport Filiale pot dezvolta o linie de asistență pentru primari/consilieri legat de oportunitățile de finanțare pentru deșeuri din PNRR și Programul Operațională Dezvoltare Durabilă: informare, scriere proiecte tip, răpsuns la întrebări de asistență pentru cei care au nevoie.

Organizare Departament

  1. Coordonator Politici Publice

  2. Coordonator adjunct

  3. Secretariat și organizare - 2 persoane

3. Expert Politici Publice

4. Expert Mesaje/Editor Content

5. Pregătire proiecte locale - buget/...

Buget Salarizare

  1. Coordonator general - 5000 E (brut) * 1 persoana

  2. Coordonator adjunct – 4000 E (brut) * 1 persoana

2. Secretariat și organizare - 11.000 lei (brut) * 2 persoane

3. Expert politici publice - 14.500 (brut) * 1 persoana

4. Expert mesaje/Editor Content - 14.500 lei (brut) * 1 persoană

5. Buget pregătire proiecte locale (angajat experți on demand) - estimare nevoie 90.000 euro (150 * 600 de ore)

6. Buget organiza evenimente și traininguri - ???




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...