Document scurs de la Kremlin: Ce prevede planul lui Putin privind absorbția Belarusului

Document scurs de la Kremlin: Ce prevede planul lui Putin privind absorbția Belarusului

Rusia a elaborat în 2021 o strategie pentru a absorbi Belarusul până în 2030, cu preluarea controlului asupra politicii, economiei şi potenţialului militar al ţării vecine, dezvălui Centrul Dossier, al opozantului în exil Mihail Hodorkovski, care citează un document al Kremlinului.

Dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukașenko (stânga), primit de Vladimir Putin la Soci FOTO EPA-EFE

Documentul, intitulat „Obiective strategice ale Federaţiei Ruse în direcţia belarusă”, a fost elaborat de Kremlin împreună cu Serviciul de Informații Externe (SVR), Serviciul Federal de Securitate (FSB), Serviciul de Informaţii Militare (GUR) şi Statul Major al Forţelor Armate ale Rusiei.

„Kremlinul urma să adapteze legislaţia belarusă la cea rusă, să gestioneze politica externă a republicii în funcţie de interesul Rusiei, să sporească prezenţa militară pe teritoriul Belarusului, să obţină supremaţia limbii ruse asupra limbii belaruse şi să dea cetăţenie rusă belaruşilor. Toate aceste obiective urmau să fie atinse în nouă ani, până în 2030”, rezumă investigaţia publicată de Centrul Dossier și preluată de agențiile de presă EFE și Agerpres .

„Întreaga strategie a Administraţiei Prezidenţiale se construieşte în jurul acestor domenii. Fiecare dintre obiective este divizat în sarcini cu diferite grade de urgenţă, până în 2022, 2025 şi 2030”, se arată în investigaţie.

„În afara armonizării relaţiilor comerciale şi economice, Rusia intenţiona să preia controlul sectorului politico-militar din Belarus până în 2030”, precizează Centrul Dossier.

Încă din 2021, Rusia şi-a sporit prezența militară în Belarus sub pretextul unor exerciţii comune, preludiu al declanşării războiului în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Potrivit investigaţiei, misiunile serviciilor de informaţii ruse includ limitarea influenţei forţelor „naţionaliste şi prooccidentale”, încheierea reformei Constituţiei belaruse în conformitate cu interesele ruse şi consolidarea sentimentelor proruse în rândul elitelor militare şi politice, precum şi în rândul populaţiei belaruse prin introducerea „grupurilor de influenţă proruse”.

„Obiectivele strategice” includ de asemenea obţinerea controlului asupra spaţiului de informaţii din Belarus înainte de sfârşitul deceniului în curs şi introducerea unei proceduri simplificate pentru emiterea paşapoartelor ruse pentru cetăţeni belaruşi „cu scopul de a crea o pătură de (noi cetăţeni) ruşi interesaţi în integrare şi cercuri comerciale concentrate pe piaţa rusă”.

Documentul are în vedere transformarea educaţiei „într-un instrument” al Rusiei în Belarus, pentru 2030 avându-se în vedere deschiderea de centre de examinare unificate pentru examenul de stat de admitere la universitate, remarcă Centrul Dossier.

„În plus, Kremlinul intenţionează să deschidă noi centre de ştiinţă şi cultură în Moghilov, Grodno şi Vitebsk”, potrivit investigației.

Rusia şi Belarus au semnat la sfârşitul anilor 1990 tratatul pentru crearea unei uniuni statale în vederea integrării politice şi economice, dar abia în 2019 ambele părţi au căzut de acord asupra a 28 de programe care au fost semnate, în noiembrie 2021, de către Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko.

În marea lor majoritate, aceste programe se referă la chestiuni economice, precum armonizarea legislaţiilor vamale, a impozitelor, dreptului muncii şi a pensiilor, integrarea sistemelor monetare sau crearea de pieţe unice în domeniul energetic şi politici comune în sectoarele industrial şi agricol, notează EFE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...