Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Document-ȘOC! Cauza directă a decesului: „Insuficiența cardio-respiratorie acută”. Medicii legiști confirmă că intervenția violentă a jandarmilor a contribuit la moartea bărbatului din Vatra Dornei.

Medicii legiști confirmă că intervenția violentă a jandarmilor a contribuit la moartea bărbatului din Vatra Dornei. Cauza directă a decesului: „Insuficiența cardio-respiratorie acută”. Bărbatul a fost strâns de gât, apăsat cu genunchii în zona plămânilor și i-a fost pulverizat spray lacrimogen direct în căile respiratorii.

StiriSuceava.net a intrat în posesia Certificatului Medical Constatator al Decesului nr. 96/21.07.2019 privindu-l pe Ioan Csapai (foto dreapta), bărbatul care a murit după ce un echipaj de jandarmi ar fi utilizat violență excesivă și i-au difuzat spray lacrimogen în căile respiratorii.

Conform certificatului semnat de șefa Secției de Medicină Legală Suceava, cauza directă a decesului a fost „insuficiența cardio-respiratorie acută”. La cauze antecedente au fost înscrise „Peritonită generalizată” și „Infarct enteromezenteric total”.

Cauza imediată a decesului, conform medicilor legiști, a fost așadar faptul că bărbatul nu a putut să respire, asta în condițiile în care în imagini se observă că bărbatul are strâns puternic în zona gâtului, era apăsat cu genunchii în zona plămânilor și i-a fost pulverizat spray lacrimogen direct în căile respiratorii. 

Incidentul a avut loc vineri, 19 iulie, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret din Vatra Dornei. În împrejurări încă neelucidate, bărbatul ar fi fost acuzat de comportament nepotrivit față de o minoră și tătăl fetei ar fi sesiat un echipaj de jandarmi din zonă. 

În imaginile surprinse de un martor se poate vedea că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri.

 

Bărbatul are câteva zvâcniri după care rămâne inert. Jandarmii îi pun cătușele, și abia după ce încearcă să-l ridice își dau seama că omul nu dă niciun semn de viață. În zonă apar doi polițiști care încep să se agite. Jandarmii îi scot cătușele și îl întind cu fața în sus. Din imaginile filmate, niciunul nu acordă primul ajutor victimei. Jandarmerița care a pulverizat spray-ul nu intervine deloc, stând tot timpul deoparte.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Iași.

Rudele bărbatului mort după intervenţia jandarmilor din Vatra Dornei cer să se facă dreptate

Rudele bărbatului mort după intervenţia jandarmilor din Vatra Dornei au cerut să se facă dreptate în acest caz şi solicită o anchetă corectă şi imparţială din partea procurorilor, relatează Monitorul de Suceava.

Ghică Csapai, fratele lui Ioan Csapai, a precizat că familia intenţionează să înainteze o plângere şi să angajeze un avocat pentru a se asigura că ancheta nu va fi măsluită.

„Fratele meu nu era un criminal şi nu trebuia tratat aşa cum s-a întâmplat. Am văzut şi eu acele imagini cu jandarmii care erau călare pe el şi care îi dădeau cu gaz şi am rămas şocat. Nu am cuvinte să spun ce au vrut. Avem semnale că se doreşte muşamalizarea anchetei, dar ne vom adresa unui avocat care să ne ajute şi să se ocupe de dosar, inclusiv pe cale civilă”, a precizat Ghică Csapai.

Galerie foto și documente
Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

3 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

4 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

5 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing