Document/Rezoluția Parlamentului European privind Revoluția din 1989 solicită statului român să intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului

Document/Rezoluția Parlamentului European privind Revoluția din 1989 solicită statului român să intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului

Parlamentul European a solicitat statului român să intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului  legate de Revoluția din 1989, întrucât a întârziat nepermis demult să facă acest lucru în raport cu normele impuse de drepturile omului. Solicitarea se regăsește în textul rezoluției dezbătute luni de către europarlamentari, rezoluție care va fi votată de plen în cursul zilei de joi.

În textul rezoluției, Parlamentul European constată că revoluția din decembrie  1989 a fost cea mai violentă revoltă care a dus la prăbușirea Cortinei de Fier, în timpul căreia au murit 1.142 de oameni, 3.138 au fost răniți grav și peste 760 au fost reținuți ilegal și torturați.

”Având în vedere că folosirea forței împotriva poporului  român în decembrie 1989 a zguduit întreaga societate românească și că identificarea adevăraților făptași al acestor crime rămâne o întrebare chinuitoare pentru victime, familiile lor și pentru toți cetățenii români; având în vedere  că niciun act de agresiune militară împotriva propriului  popor nu trebuie  să rămână nepedepsit (…) PE cere statului  român să-și intensificice eforturile de elucidare a adevărului Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană, în lumina dreptului  poporului român de a afla adevărul la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Rezoluția constată că încă nu se știu cu exactitate circumstanțele în care au avut loc tragediile Revoluției, iar statul român a întârziat fără motiv elucidarea adevărului care este fundamental ”pentru garantarea drepturilor victimelor și urmașilor lor la compensație echitabilă și reparații, autoritățiel naționale neacționând cu rapiditatea necesară impusă de normele internaționale ale drepturilor omului”.

”Parlamentul European recunoaște că sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989 a permis tranziția României către democrație, statul de drept, economia de piață precum și a subsecventei integrări în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană; cere instituțiilor Uniunii Europene și statelor membre, inclusiv România, să facă toate eforturile pentru a păstra memoria crimelor regimurilor comuniste și să garanteze că aceste crime nu vor mai fi comise vreodată”, se  mai arată în  textul rezoluției .

Rezoluția a fost inițiată de către toate  grupurile din Parlamentul European și a fost semnată de către toți europarlamentarii români.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”