DOCUMENT/Un raport premonitoriu al serviciilor secrete americane/Ce scria CIA în 1982 despre Ion Iliescu

DOCUMENT/Un raport premonitoriu al serviciilor secrete americane/Ce scria CIA în 1982 despre Ion Iliescu

Ion Iliescu era considerat de către CIA unul dintre cei care puteau juca un rol crucial în răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu, încă din 1982, de când datează documentul declasificat în 2017.

Analiza CIA mai vorbește și despre cozile la alimente și despre „frământările fără precedent” cauzate de condițiile de trai tot mai grele.

Numit Frământări în România: Cauze și implicații, raportul serviciilor de informații americane arăta că dictatura dinastică a Ceaușeștilor era măcinată de probleme economice și, în consecință, de frământările sociale în creștere. Experții CIA erau de părere că incapacitatea lui Ceaușescu de a rezolva aceste probleme – și mai ales faptul că refuza să-și schimbe abordarea – avea să-i erodeze puterea.

Totuși, menționează documentul, tensiunile sociale apărute la începutul anilor 1980 în câteva centre industriale importante, mai ales pe fondul lipsei alimentelor, erau sporadice. Exista însă posibilitatea ca unii dintre muncitori să se radicalizeze, dacă tulburările ar fi continuat suficient de mult timp.

Raportul vorbește chiar și despre posibilitatea ca unii dintre apropiații lui Nicolae Ceaușescu să se ridice împotriva acestuia, identificând mai multe persoane care s-ar fi putut încadra în rolul de succesor al dictatorului.

Documentul îi plasează pe posibilii succesori în trei categorii. Primii sunt cei din „garda” lui Ceaușescu – Emil Bobu, pe atunci vicepremier, Elena Ceaușescu, Iosif Banc, reprezentant al Biroului Politic al Comitetului Central al PCR, Ion Coman, secretar al CC al PCR și fost ministru al Apărării.

A doua categorie, numită „Power Brokers” (negociatori de putere), îi includea pe Ilie Verdeț, pe atunci premier, Constantin Dăscălescu, Ștefan Andrei, pe atunci ministru de Externe, Cornel Burtică, ministru pentru Comerțul exterior.

Urmează „Rivals în Eclipse”, rivalii intrați într-un con de umbră. Printre aceștia, Virgil Trofin, considerat la acea vreme cel mai mare rival al lui Ceaușescu, Paul Niculescu, fost vicepremier, și Ion Iliescu, pe atunci președinte al Consiliului Național al Apelor.

CIA îl descria în 1982 pe Ilescu ca pe un om „inteligent, dinamic și neobișnuit de sincer, considerat de mulți drept cea mai impresionantă persoană din conducerea României”.

„Popularitatea sa uriașă în rândul tineretului din România și criticile spuse deschis la adresa regimului autocratic al lui Ceaușescu au dus la declinul său politic, dar tinerețea sa, calitățile sale și popularitatea de care se bucura în rândul multor membri ai aparatului de stat aratau că ar fi o figură importantă în epoca post-Ceaușescu”, se mai arată în raportul CIA.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...