DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea actorului Ştefan Radof (28 martie)

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea actorului Ştefan Radof (28 martie)

Actorul Ştefan Radof s-a născut la 1 decembrie 1934, la Buftea, judeţul Ilfov, ca fiu al unui mic negustor, Ion Radof (Ioan Radov, născut în Basarabia). A urmat cursul inferior al Colegiului Naţional ''Sfântul Sava'', înscriindu-se apoi la o şcoală comercială. În 1952, a absolvit Şcoala Medie de Comerţ Exterior Nr. 2, din Bucureşti, după care a fost repartizat ca funcţionar la BNR-Ploieşti, potrivit www.cinemagia.ro , https://www.ro.biography.name/ şi http://aarc.ro/cineasti/trivia/stefan-radof .

În martie 1953 a fost arestat, de securitate, judecat şi condamnat de Tribunalul Militar teritorial 2 la cinci ani muncă silnică, pentru ''uneltire împotriva orânduirii de stat'', fiind eliberat în 1955. A devenit student al Institutului de Teatru în 1958, dar după trei săptămâni a fost exmatriculat, în urma descoperirii dosarului său. A lucrat ca muncitor în halele Obor, apoi, ca funcţionar comercial.

Actorii Şerban Ionescu (stg.) şi Ştefan Radof (dr.) la premiera filmului 'Oglinda - Începutul adevărului', în regia lui Sergiu Nicolaescu, 1994.

Foto: (c) VASILE MOLDOVAN/ARHIVA ISTORICA AGERPRES


În toamna anului 1960, a fost admis la Institutul de Teatru, graţie maestrului Radu Beligan şi rectorului facultăţii, maestrul Costache Antoniu, la a cărui clasă a şi absolvit în 1964. În 1962 s-a căsătorit cu Doina Hossu, profesoară de fizică şi matematică.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale