DOCUMENTAR: 185 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă (1 martie)

DOCUMENTAR: 185 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă (1 martie)

Scriitorul Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837/10 iunie 1839 în satul Humuleşti, din judeţul Neamţ. Data naşterii lui Ion Creangă nu este certă, existând două variante - una este indicată de un document privind nou-născuţii din Humuleşti, ce precizează data de 10 iunie 1839 pentru naşterea lui Ion Creangă; cealaltă variantă o reprezintă data de 1 martie 1837. George Călinescu propunea să fie reţinută data de 1 martie 1837, având în vedere că însuşi scriitorul considera că aceasta este ziua în care s-a născut, conform volumului "Istoria Literaturii Române", Ed. Minerva, 1982.

Casa memorială Ion Creangă din Humuleşti.

Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Părinţii săi erau Ştefan a Petrei Ciubotarul şi Smaranda Creangă, menţionează "Dicţionarul scriitorilor români", Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1995. A început şcoala de pe lângă biserica din satul natal, în 1847, apoi mama sa l-a încredinţat bunicului matern, David Creangă, care l-a dus la Broşteni, unde a continuat şcoala. În 1853 a fost înscris la Şcoala Domnească de la Târgu Neamţ sub numele Ştefănescu Ion, iar ulterior la Şcoala Catihetică din Fălticeni, sub numele Ion Creangă, pe care l-a păstrat tot restul vieţii. Când şcoala din Fălticeni s-a desfiinţat, a plecat la Iaşi şi a absolvit cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola. În 1859 a fost hirotonit diacon.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...