DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului de comedie Puiu Călinescu (16 mai)

DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului de comedie Puiu Călinescu (16 mai)

Actorul de comedie Puiu Călinescu (Alexandru Călinescu) s-a născut la 21 iunie 1920 în Bucureşti, în cartierul Griviţa, conform www.imdb.com . A fost fiul actorului Jean Tomescu, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro .

Succesul său s-a datorat în special grimaselor din scenete, dar şi talentului de a interpreta personajele într-un mod original, notează CineMagia - www.cinemagia.ro .

Este crescut de mama sa, muncitoare într-o fabrică de ţigarete. După decesul prematur al acesteia, este îngrijit de bunica maternă. Şi-a început cariera jucând în "revistele" de cinematograf ce prefaţau cândva, în sălile de cinema, proiecţia unui film, menţionează site-ul http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România.

Puiu Călinescu pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, Bucureşti, 26 februarie 1986.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Din 1948 a intrat în trupa Teatrului "Constantin Tănase", care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii. Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite ("Un băiat de zahăr ars", "Trăsnitul meu drag", "Idolul femeilor" etc.), al căror protagonist a fost timp de zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost actor de comedie prin vocaţie, declanşând râsul doar la simpla sa apariţie.

Dintre spectacolele "one-man show" merită amintite: "Sonatul lunii", "Frumosul din pădurea... zăpăcită", "Eu vă fac să râdeţi!", "E nemaipomenit!", "Omul care aduce râsul", "Bărbatul fatal", "Superman", "O seară la Boema".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

2 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

3 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

4 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?

5 ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei