DOCUMENTAR ÎN IMAGINI: Vizita oficială în România a preşedintelui Franţei, Jacques Chirac (21-22 februarie 1997)

DOCUMENTAR ÎN IMAGINI: Vizita oficială în România a preşedintelui Franţei, Jacques Chirac (21-22 februarie 1997)

În perioada 21-22 februarie 1997, preşedintele Franţei, Jacques Chirac (1932-2019), a efectuat o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia omologului român, Emil Constantinescu.

Preşedintele Jacques Chirac a sosit la Bucureşti la 21 februarie 1997, însoţit de o delegaţie din care făceau parte ministrul de Externe, Hervé de Charette, ministrul de Interne, Jean-Louis Debré, ministrul delegat pentru finanţe şi comerţ exterior, Yves Galland, precum şi numeroşi oameni de afaceri. Pe Aeroportul Otopeni, au fost prezenţi preşedintele Emil Constantinescu, premierul Victor Ciorbea, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Severin, ministrul de Interne, Gavril Dejeu, ministrul Industriilor şi Comerţului, Călin Popescu Tăriceanu ş.a.

Ceremonia oficială de primire la Arcul de Triumf, în cadrul vizitei preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, în România, Bucureşti, 21 februarie 1997.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Ceremonia oficială a întâmpinării preşedintelui Franţei a avut loc la Arcul de Triumf, considerat a fi un simbol al relaţiilor tradiţionale româno-franceze, unde erau aliniate o gardă de onoare cu drapel şi fanfara militară. După intonarea Imnurilor de Stat ale Franţei şi României, preşedinţii Jacques Chirac şi Emil Constantinescu au trecut în revistă garda de onoare. Şeful statului francez a depus o coroană de flori la baza Arcului de Triumf.

Vizita preşedintelui francez, Jacques Chirac, în România; în imagine: Emil Constantinescu (stg.), preşedintele României, şi Jacques Chirac (dr.), preşedintele Franţei, Bucureşti, 21 februarie 1997.

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


La ceremonia de întâmpinare au mai fost prezenţi preşedintele Senatului, Petre Roman, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu, premierul Victor Ciorbea, membri ai guvernului, alte oficialităţi.

Convorbiri între preşedintele României, Emil Constantinescu, şi preşedintele Franţei, Jacques Chirac, Bucureşti, 21 februarie 1997.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


În după-amiaza zilei de 21 februarie, au avut loc, la Palatul Cotroceni, convorbirile oficiale dintre preşedinţii României, Emil Constantinescu, şi Franţei, Jacques Chirac. La convorbiri au participat miniştrii de Externe român şi francez, Adrian Severin şi Hervé de Charette, precum şi ministrul român pentru Integrare Europeană, Alexandru Herlea.

Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, l-a decorat, în aceeaşi zi, pe preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Marea Cruce a Legiunii de Onoare, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Jacques Chirac (ctr.), preşedintele Franţei, în timpul unui discurs în Parlamentul României, Bucureşti, 21 februarie 1997.

Foto: (c) VIOREL LĂZĂRESCU/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Jacques Chirac (ctr.), preşedintele Franţei, în timpul unui discurs în Parlamentul României, Bucureşti, 21 februarie 1997.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Jacques Chirac (ctr.), preşedintele Franţei, în timpul unui discurs în Parlamentul României, Bucureşti, 21 februarie 1997.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Tot la 21 februarie 1997, la Palatul Parlamentului, preşedintele Franţei a ţinut un discurs în faţa membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care a spus, între altele: "Prietenia noastră este veche. Este prietenia dintre două vechi naţiuni latine, o prietenie care s-a constituit pe rădăcini culturale şi pe valori de civilizaţie comune. Ea s-a hrănit, în decursul secolelor, din similitudinea luptelor noastre naţionale, din asemănarea caracterelor noastre, din acelaşi ataşament pentru libertatea şi independenţa noastră, precum şi din aceeaşi crâncenă voinţă de a păstra sufletul şi identitatea noastră." În încheierea şedinţei solemne, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu, a rostit la rândul său un discurs, în care a spus, între altele:"Acest popor n-a uitat şi nu va uita niciodată că, în toate momentele decisive ale istoriei sale, Franţa a fost alături de noi, susţinându-ne cu solidaritate frăţească să învingem toate vitregiile şi să realizăm o ţară liberă şi întregită (...)". În aceeaşi zi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu, a fost decorat de către preşedintele Jacques Chirac cu Marea Cruce a Ordinului Naţional al Meritului. Preşedintele Franţei a semnat apoi în Cartea de Onoare a Camerei Deputaţilor.

Un dineu oficial a fost oferit de preşedintele Emil Constantinescu în onoarea preşedintelui Jacques Chirac.

În cursul celei de-a doua zile a vizitei, 22 februarie 1997, preşedintele Jacques Chirac a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula Magna a Universităţii. Au fost prezenţi preşedintele Emil Constantinescu, rectorul Universităţii din Bucureşti, Ion Mihăilescu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Bernard Boyer, numeroşi studenţi şi profesori.

De asemenea, au avut loc convorbiri între preşedintele Jacques Chirac şi premierul român, Victor Ciorbea. Preşedintele Franţei l-a decorat pe Victor Ciorbea cu Marea Cruce a Ordinului Naţional al Meritului.

Într-o alocuţiune rostită la Romexpo, în cadrul unei întâlniri avute cu oameni de afaceri români şi francezi, preşedintele Chirac s-a declarat "profund încrezător în perspectivele parteneriatului franco-român".

Participarea preşedintelui Franţei, Jacques Chirac (stg.), la inaugurarea Pieţei Charles de Gaulle din Bucureşti, alături de primarul interimar al Capitalei, Viorel Lis (dr.), Bucureşti 22 februarie 1997.

Foto: (c) VIRGIL PAVEL/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Tot la 22 februarie 1997, preşedintele Jacques Chirac a inaugurat Piaţa "Charles de Gaulle" din Bucureşti. Preşedintele Franţei şi primarul Bucureştilor, Viorel Lis, au dezvelit plăcuţa cu noul nume al Pieţei.

O conferinţă de presă la care au participat preşedinţii Jacques Chirac şi Emil Constantinescu a marcat încheierea vizitei oficiale a preşedintelui Franţei. Cu acest prilej, şeful statului francez a prezentat argumentele esenţiale în favoarea integrării României în NATO, între care relaţiile bune cu ţările vecine, capacitatea sa de a întări flancul sudic al Alianţei şi nu în ultimul rând, asimilarea valorilor democraţiei.

Ceremonia plecării preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, după vizita oficială efectuată în România, Bucureşti, 22 februarie 1997.

Foto: (c) VIRGIL PAVEL/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


Ceremonia plecării preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, după vizita oficială efectuată în România, Bucureşti, 22 februarie 1997.

Foto: (c) VIRGIL PAVEL/AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


La plecarea din România, preşedintele Franţei a fost condus la Aeroportul Otopeni de preşedintele Emil Constantinescu şi de alte oficialităţi. Au fost intonate Imnurile de stat ale României şi Franţei. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Florin Vlădescu, Vlad Ruşeanu; editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

(* Material realizat pe baza ştirilor ROMPRES/AGERPRES din 21 şi 22 februarie 1997)

* Explicaţie foto din deschidere: Ceremonia oficială de primire la Arcul de Triumf, în cadrul vizitei preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, în România, Bucureşti, 21 februarie 1997.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”