DOCUMENTAR: Luna ianuarie 2022

DOCUMENTAR: Luna ianuarie 2022

Anul calendaristic începe cu luna ianuarie şi are 12 luni.

Anul 2022 are 365 de zile, luna februarie având 28 de zile, astfel fiind un an comun.

Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian şi are 31 de zile. Ziua are 10 ore iar noaptea are 14 ore.

Denumirea lunii ianuarie (lat. januarius) vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porţilor şi al uşilor. Mai înseamnă şi începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o uşă. În tradiţia populară, luna ianuarie se numeşte ghenarie, Crăciunul mic, carindar sau gerariu.


Calendarul evenimentelor astronomice
La începutul lunii ianuarie, Soarele răsare la 07 h 52 m şi apune la 16 h 47 m, iar la sfârşitul lunii răsare la 07 h 35 m şi apune la 17 h 23 m.

Luna reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 02 ianuarie - Lună Nouă la 20 h 33 m; 09 ianuarie - Luna la Primul Pătrar la 20 h 11 m; 18 ianuarie - Lună Plină la 01 h 48 m; 25 ianuarie - Luna la Ultimul Pătrar la 15 h 40 m, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Primul curent de meteori al anului, Quadrantidele, are perioada maximă de manifestare în luna ianuarie, în 2022 are loc în noaptea de 3 spre 4 ianuarie. Acest curent de meteori are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare şi este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt strălucitori şi foarte rapizi, potrivit www.astro-urseanu.ro/meteori .

Sursa foto: astro-urseanu.ro


În anul 2022, pe 14 aprilie, vom avea fenomenul de Lună Neagră (denumită uneori în engleză "Dark Moon" - sau "Lilith", adică "Lună întunecată" sau "Lună neagră"). Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Există mai multe modalităţi de calculare a producerii fenomenului numit Luna Neagră: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon în care există patru astfel de faze lunare (un an cu patru sezoane a câte trei luni fiecare); a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; luna în care nu se produce faza de Lună Nouă şi luna în care nu se produce faza de Lună Plină, potrivit www.timeanddate.com .

În anul 2022, se vor produce patru eclipse (două de Lună şi două de Soare), potrivit NASA. Ambele eclipse de Lună sunt totale şi se vor produce la 16 mai şi, respectiv la 8 noiembrie. Prima va putea fi observată de pe cele două Americi, din Europa şi din Africa, iar cea de a doua din Asia, din Australia, din Pacific şi de pe cele două continente americane, potrivit eclipse.gsfc.nasa.gov .

Eclipsele de Soare din 2022 vor fi parţiale şi se vor produce pe 30 aprilie şi respectiv 25 octombrie. Cea din aprilie va putea fi observată din sud-estul Pacificului, iar cea din octombrie din Europa, nord-estul Africii, Orientul Mijlociu şi vestul Asiei,

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2022 se produc la: 20 martie 17 h 33 m - echinocţiul de primăvară, la 21 iunie 12 h 14 m - solstiţiul de vară, la 23 septembrie 04 h 04 m - echinocţiul de toamnă, la 21 decembrie 23 h 38 m - solstiţiul de iarnă.

La data de 20 ianuarie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie. AGERPRES /(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia