DOCUMENTE/Guvernul pregătește identificarea video la distanță la serviciile online/Nu vei mai fi obligat să te prezinți la ghișeu pentru a-ți face cont într-un sistem IT al statului

DOCUMENTE/Guvernul pregătește identificarea video la distanță la serviciile online/Nu vei mai fi obligat să te prezinți la ghișeu pentru a-ți face cont într-un sistem IT al statului

Persoanele fizice sau reprezentanții firmelor vor putea fi identificați la distanță, prin mijloace video, prezentând cartea de identitate sau pașaportul, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la ghișeele instituțiilor publice ori la furnizorii de servicii de încredere (firme care emit semnătura electronică) și plăți (băncile), atunci când vor dori să se înroleze ori să se identifice în sistemele IT care furnizează servicii online, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pus în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

  • "Criza actuală fără precedent, în contextul efectelor pandemiei de COVID-19 și a instituirii stării de alertă prin legea nr. 55/2020 (..) forțează instituțiile, companiile și cetățenii să își desfășoare activitatea prin mijloace electronice cât de mult se poate și, de aceea, cetățenii și instituțiile au nevoie de instrumente de încredere.", se menționează în Nota de fundamentare la proiectul de OUG privind identificarea persoanei la distanță folosind mijloace video, act pus în dezbatere publică pe 12 februarie 2021 de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
CITEȘTE INTEGRAL PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

În descrierea situației actuale, se precizează că "la nivel european, regulile generale privind utilizarea serviciilor de încredere sunt reglementate de dispozițiile Regulamentului UE nr. 910/2014", că "statele membre dispun de libertatea de a utiliza sau de a introduce, în scopuri de identificare electronică, mijloace pentru accesarea serviciilor online" și că "în diverse țări din UE, există deja furnizori de astfel de metode de identificare prin mijloace video recunoscute și confirmate de organisme de evaluare a conformității din respectivele țări."

  • Schimbările preconizate: Simplificarea procesului de autentificare la serviciile online, pentru a nu mai fi nevoie de prezența fizică a persoanelor la ghișee

Sabin Sărmaș, fostul președinte al ADR, care în prezent este președinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaților, a explicat pentru HotNews.ro de ce este important acest proiect:

  • "Regulamentul european 910/2014 lasă la latitudinea fiecărei țări reglementarea modului în care se face identificarea la distanță. În România nu este reglementat acest proces și este mare nevoie de acest lucru.
  • Atât instituțiile publice cât și cele private au nevoie de metode de identificare la distanță.
  • Spre exemplu, o primărie dorește să facă o platformă prin care să ofere servicii publice online (ex. autorizații de construire). Pentru a fi siguri asupra identității persoanei care solicita astfel de servicii, trebuie creat un cont fie în prezența fizică a utilizatorului la ghișeu, așa cum se întâmplă la ANAF, fie prin identificare la distanță așa cum prevede legea propusă.
  • Alt exemplu este cel al furnizorilor de semnătură electronică, care nu ar mai trebui să aibă cozi la propriile ghișee, putând utiliza acest tip de identificare la distanță. Exemplele pot continua cu bănci sau orice alte instituții publice.
  • Modul în care se realizează această identificare va fi stabilit atât în lege cât și în alte norme tehnice de aplicare sau standarde de auditare a platformelor, dar în general este nevoie de o interacțiune online, pe un canal audio-video, a unor elemente suplimentare ce țin de identitatea unei persoane, precum și verificarea unor informații în bazele de date ale autorităților.", a declarat pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, fost președinte al ADR, în prezent președinte al Comisiei IT din Camera Deputaților.

Potrivit notei de fundamentare, adoptarea acestui proiect de ordonanței de urgență video vizează următoarele aspecte:
- reglementarea cadrului general privind utilizarea mijloacelor video pentru identificarea persoanei la distanță;
- stabilirea obligațiilor și responsabilităților pentru entitățile care participă la procedura de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video;
- stabilirea cerințelor tehnice privind procedura de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video etc.

"Reglementarea identificării persoanei la distanță prin mijloace video va avea un impact pozitiv asupra activității economice a operatorilor, propunerea are în vedere asigurarea creșterii economice prin reducerea cheltuielilor și dezvoltarea cu personalul, asigurarea distanțării sociale în procesul de identificare a persoanei și creșterea gradului de utilizare a serviciilor online sau a serviciilor de încredere. Simplificarea procesului de autentificare, fără a mai fi nevoie de deplasarea persoanei la ghișeu în vederea identificării fizice va accelera procesul de digitalizare atât în administrația publică, cât și în mediul privat.", se arată în nota de fundamentare.

  • Cum se va realiza identificarea video a unei persoane și care sunt documentele de identitate acceptate pentru verificare


Click pentru a deschide

Identificarea persoanei la distanță prin mijloace video este definită astfel în proiectul de OUG: procesul de recunoaștere unică prin mijloace video a persoanei fizice în baza documentelor transmise/prezentate, imaginilor capturate și/sau informațiilor comunicate în timp real de persoana fizică, cu respectarea cadrului legal privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a regulementului UE privind protecția datelor (GDPR).

Cartea de identitate, cartea de identitate proivizorie și pașaportul sunt documentele de identitate acceptate în acest proces de identificare video, dar verificarea nu va consta doar în prezentarea acestor documente.

Furnizorii de servicii de identificare la distanță prin mijloace video pot fi
prestatorii de servicii de încredere, prestatorii de servicii de plată, instituțiile și autoritățile publice sau firme terțe care furnizează servicii de verificare a identității prin mijloace video.

  • Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va fi instituția care va monitoriza respectarea acestei legi.

Articolul 4 din proiectul de OUG prezintă în linii mari cum ar urma să se facă identificarea prin mijloace video a unei persoane, astfel:

  • Art. 4 (1) Identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video se realizează cu ajutorul unui sistem informatic destinat procedurii de identificare la distanță.
  • (2) Pentru verificarea identității persoanei la distanță utilizând mijloace video se utilizează atât documentele de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video, cât și date sau informații obținute din surse credibile și independente, în baza acordurilor/parteneriatelor încheiate între instituții/deținători de baze de date private (Direcția Generală de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, inspectoratul General pentru Imigrări, Agenția Națională de Administrare Fiscală, alte autorități publice, operatori economici care dețin baze de date private cu informații de la autorități publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont etc.) și furnizori de servicii de identificare.
  • În baza acestor acorduri/parteneriate, instituțiile menționate mai sus pot să transmită furnizorilor de servicii de identificare inclusiv imaginea documentelor de identitate sau elementele de identificare specifice în cazul documentelor de identitate emise în formă electronică, dacă identificarea este realizată în scopurile prevăzute de regulamentul UE nr 910/2014 (..) privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă (..).
  • (3) Consultarea surselor de date menționate la alin. (2) se face după obținerea acordului persoanei care solicită identificarea la distanță prin mijloace video.
  • (4) Se interzice utilizarea datelor/informațiilor obținute de către furnizorii de servicii de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video din diverse surse, în alte scopuri, fără informarea/acordul persoanei sau alte prevederi legale în acest sens.

Identificarea video la distanță poate fi atacată în instanță, iar identificarea eronată ori folosirea de documente falsificate se pedepsește penal


Proiectul de OUG prevede la Articolul 2 faptul că metodei de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video nu i se poate refuza efectul juridic echivalent identificării față în față, prezența fizică, dar că această metodă poate fi contestată în instanță de către perdoana fizică/juridică prejudiciată;

În urma expertizei tehnice solicitate de o instanță, identificarea persoanei prin mijloace video poate fi validată sau anulată.

De asemenea, identificarea eronată a persoanei la distanță prin mijloace video, în mod intenționat sau utilizarea documentelor de identificare/imagini falsificate se pedepsește conform Codului Penal.

  • Ce amenzi pot primi firmele ori autoritățile și instituțiile publice care încalcă normele de securitate și confidențialitate

Proiectul prevede și amenzi contravenționale pentru nerespectarea de către prestatorii de servicii de încredere, de plăți ori de către instituțiile publice a regulilor stipulate în proiectul de OUG, instituțiile publice având amenzi mai mici decât operatorii privați.

Amenzile variază de la 5 puncte până la 20 de puncte, un punct reprezentând valoric cel mai mic salariu minim brut pe țară garantat în plată, care pentru 2021 a fost stabilit la nivelul de 2.300 de lei. SURSA: HotNews.ro





Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale