Documentele care ar proba colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea existau în CNSAS încă din 2006

Documentele care ar proba colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea existau în CNSAS încă din 2006

Documentele din arhivele fostei Securități pe baza cărora CNSAS a aprobat joi nota de constatare în cazul lui Traian Băsescu fuseseră primite de instituție încă din 2006, dar nu au fost studiate până acum, au declarat pentru  G4Media.ro surse din CNSAS. Mai mult, în CNSAS ar exista și o notă prin care funcționarii instituției din Direcția investigații au cerut indicații în legătură cu documentele, notă rămasă însă fără răspuns.

Reamintim că CNSAS a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că „a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.

CNSAS nu a făcut public numele persoanei, dar surse din instituție au declarat pentru G4Media.ro că este vorba despre fostul președinte Traian Băsescu. Potrivit Europa Liberă, dosarul de rețea ar fi gol, așadar nu ar conține un angajament cu Securitatea. Însă, arată sursa citată, pe coperta acestuia apare numărul dosarului, dar și numele real și numele conspirativ, ceea ce poate ajuta angajații CNSAS să găsească eventuale alte note către Securitate existente în dosarele altor persoane urmărite de fosta poliție politică a regimului comunist.

Fostul șef al statului a fost reverificat în contextul candidaturii la alegerile pentru Parlamentul European. Ultima astfel de adeverință a fost eliberată în februarie 2014, după ce Colegiul a analizat noi documente descoperite în arhivele instituţiei, documente ce nu fuseseră verificate până atunci.

Potrivit Adevărul, CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent/ colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Traian Băsescu a declarat pentru G4Media.ro că își menține declarația din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea și nu a dat note informative.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”