Doi americani şi un rus au revenit pe Terra cu o capsulă Soyuz după o misiune de peste cinci luni pe ISS

Doi americani şi un rus au revenit pe Terra cu o capsulă Soyuz după o misiune de peste cinci luni pe ISS

Doi astronauţi americani şi un cosmonaut rus au revenit pe Terra miercuri, la finalul unei misiuni de peste cinci luni la bordul Staţiei spaţiale internaţionale (ISS), relatează AFP şi Reuters.

Alexander Misurkin, de la agenţia rusă Roskomos, Mark Vande Hei şi Joe Acaba de la NASA, au aterizat la ora 02:31 GMT (08:31 ora locală) în stepa kazahă acoperită de zăpadă, la sud-est de oraşul Jezkazgan.

Cosmonautul de 40 de ani a cedat marţi comanda ISS compatriotului său Anton Shkaplerov, înainte de a prelua comanda unei capsule Soyuz care urma să-i aducă pe cei trei pe Pământ. În două misiuni, el a petrecut 334 de zile în spaţiu.

Joe Acaba a terminat, la 50 de ani, cea de a treia sa misiune, atingând un total de zece luni petrecute în spaţiu, în timp ce colegul său de 51 de ani, Mark Vande Heide, un fost colonel în armata SUA, a efectuat prima sa misiune în spaţiu.

Cei doi astronauţi americani au fost foarte activi pe reţeaua socială Twitter în timpul şederii pe ISS, Joe Acaba postând, de exemplu, duminică, pe Twitter, o fotografie cu mâinile sale care încadrează Terra din modulul de observaţie "Cupola".

Cei trei au sosit pe ISS împreună, în septembrie 2017.

Din 2011, NASA a pus capăt programului său de rachete spaţiale, dar a decis recent să-şi mărească efectivele de la bordul ISS. De cealaltă parte, ruşii au anunţat anul trecut că îşi vor reduce echipajul din motive bugetare.

Cei trei ar urma să fie înlocuiţi de Andrew Feustel şi Richard Arnold, de la NASA, şi Oleg Artemyev, de la Roskosmos, a căror navetă ar urma să decoleze la 21 martie de pe cosmodromul de la Baikonur, tot din Kazahstan, la 21 martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria