Doi americani, un canadian şi un suedez au fost ucişi într-un atac cu tancuri al ruşilor în estul Ucrainei. Relatarea bătăliei oferă detalii înfiorătoare

Doi americani, un canadian şi un suedez au fost ucişi într-un atac cu tancuri al ruşilor în estul Ucrainei. Relatarea bătăliei oferă detalii înfiorătoare

Ruslan Miroshnichenko, comandantul luptătorilor străini, a declarat sâmbătă că americanii ucişi au fost Luke „Skywalker” Lucyszyn şi Bryan Young. El a spus că au fost ucişi alături de Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada şi Edvard Selander Patrignani din Suedia, pe 18 iulie.

Bărbaţii făceau parte dintr-o forţă de operaţiuni speciale din cadrul Apărării Teritoriale a Forţelor Armate ale Ucrainei, a spus Miroshnichenko. Unitatea lor are sediul lângă Siversk, un oraş din estul regiunii Doneţk, care a fost ţinta forţei de invazie a Rusiei.

În încercarea de a încetini înaintarea Rusiei, luptătorii străini au fost dislocaţi în satul Hryhorivka, la circa trei kilometri nord-vest de Siversk. Acolo, a spus Miroshnichenko, „băieţii au fost însărcinaţi să-şi ia poziţiile de tragere” şi să cureţe o râpă unde forţele ruse lucrau pentru a traversa un râu.

„Au făcut-o cu succes. Dar la sfârşitul misiunii, ei au fost surprinşi într-o ambuscadă de tancuri ruseşti”, a spus Miroşnichenko. „Primul obuz l-a rănit pe Luke. Trei colegi, Edward, Emile şi Bryan, au încercat imediat să-l ajute pe Luke, să-i acorde primul ajutor şi să-l evacueze din acest loc. Apoi al doilea obuz i-a ucis pe toţi.”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat vineri decesul celor doi americani, dar nu le-a dat numele. „Suntem în legătură cu familiile şi oferim toată asistenţa consulară posibilă. Din respect pentru familii în această perioadă dificilă, nu mai avem nimic de adăugat”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru POLITICO.

Trupele ruse au folosit puterea aeriană, tancuri şi artilerie grea pentru a distruge oraşe şi oraşe întregi în căutarea lor de a captura toate regiunile de est Luhansk şi Doneţk, adesea denumite colectiv Donbas. Siversk se află la circa 30 de mile nord de oraşul Bakhmut şi de-a lungul unei autostrăzi care este vitală pentru mutarea trupelor şi a materialului pe front. Capturarea acestor două locuri ar oferi armatei Rusiei o poziţie semnificativă şi controlul a aproximativ 80% din regiunea Doneţk.

Luptătorii străini au fost trimişi în zonă pentru a întări trupele ucrainene şi au fost atacaţi în mod special datorită aptitudinilor şi experienţei lor, potrivit unui raport obţinut de POLITICO care descrie atacul mai detaliat.

„Am început pregătirile pentru curăţarea râpei de la marginea de est a satului Grigorovka”, se arată în raportul scris de un comandant. „Pregătirea a fost efectuată pe baza următoarelor informaţii: Noaptea, forţele inamice au trecut râul şi s-au izolat într-o râpă, posibil săpând în adâncime. Exista un pericol clar de a crea un cap de pod şi de a grupa o forţă pentru a lovi flancul şi spatele grupării trupelor noastre.”

„Un grup de profesionişti cu experienţă relevantă în războaiele din Irak şi Afganistan a fost creat pentru a îndeplini sarcina. Doi cercetaşi verificau teritoriul, au fost sprijiniţi de un grup de mitraliere şi lansatoare de grenade în cazul unei întâlniri de luptă şi a necesităţii de a acoperi plecarea grupului de recunoaştere, precum şi în scopul producerii de daune inamicului.”

Pe măsură ce grupul a continuat, continuă relatarea din raportul citta, „grupul de acoperire s-a aflat sub un atac puternic cu mortiere din partea artileriei inamice de calibrul 120 mm sau mai mult şi a muniţiilor cu dispersie”.

„Luke a fost rănit în timpul bombardamentului. Restul grupului... a oferit primul ajutor adecvat.”

„Profitând de pauza dintre bombardări, s-a luat decizia de evacuare la cel mai apropiat adăpost. În timpul transportului, ca urmare a impactului direct al unui obuz de tanc, Brian, Edward, Emile, Luke au suferit răni incompatibile cu viaţa.”

Un alt soldat pe nume Finn, notează raportul, „a fost rănit la braţul şi piciorul stâng”. Un alt soldat pe nume Oskar „a suferit numeroase răni [şi] ambii s-au mutat independent la punctul de evacuare”.

Forţele ruse au continuat să bombardeze grupul cu artilerie grea timp de mai bine de două ore, potrivit raportului. Doar câteva ore mai târziu atacul a slabit în intensitate suficient pentru ca o echipă să intervină şi să recupereze cadavrele luptătorilor străini.

Raportul spunea că cel puţin şase tancuri ruseşti „au fost sprijinite de 4 vehicule blindate de transport de trupe cu până la 70 de infanterişti”.

Ruşii au fost întâmpinaţi de mitralieri şi trupe ucrainene pe vehicule blindate care le-au oprit înaintarea.

„În urma a două ore de lupte intense, inamicul s-a retras cu pierderi grele”, concluzionează raportul.

Într-o postare care îi comemora pe cei patru oameni, Miroshnichenko a scris: „Voluntarii străini luptă cu bună ştiinţă acest război împotriva Mordorului” – un termen din cărţile lui Tolkien pentru a descrie tărâmul malefic al lui Sauron care a fost adoptat în Ucraina pentru a se referi la Rusia – „şi sunt onorat să fiu comandantul lor”.

„Doare atât de mult să-i pierzi pe băieţi. Emoţiile sunt copleşitoare şi nu găsesc acum cuvintele pentru postarea pe care o merită”, a continuat el. „Vreau doar să spun că nu s-au ascuns, ci au căutat orice oportunitate de a fi de ajutor, s-au oferit cu toţii voluntari şi şi-au făcut datoria de luptă în prima linie până la sfârşit. Cu calm şi cu onoare. Fără patos, ca soldaţii adevăraţi.”

Miroshnichenko a vorbit cu POLITICO din oraşul Dnipro, unde a spus că fuseseră duse trupurile bărbaţilor. „Trebuie să mă asigur că trupurile tuturor băieţilor mei sunt repatriate”, a spus el.

Lucyszyn, un american de origine ucraineană născută în 1991, lucrase ca ofiţer de poliţie în SUA, potrivit lui Miroshnichenko. „A avut dificultăţi în a-şi pronunţa numele de familie «Lucyszyn», a glumit el, „dar a insistat foarte mult pe rădăcinile sale ucrainene: bunica lui emigrase din Ucraina în Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Vorbind despre indicativul lui Lucyszyn, Skywalker, Miroshnichenko a spus: „Ca şi în Războiul Stelelor, el a provocat însuşi Imperiul Răului de partea celor mai slabi, dar liberi”.

Miroshnichenko l-a descris pe Young, născut în 1971, drept un „militar american” care a fost rănit şi mutat în rezerve. Când a început invazia rusă, el a decis să vină în Ucraina pentru că „a depus un jurământ că va proteja Lumea Liberă”.

Sirois, a spus Miroshnichenko, era un paramedic cu experienţă în Legiunea Străină Franceză, născut în 1991. Comandantul a spus despre el că şi-l aminteşte „zâmbind mereu”.

Patrignani, născut în 1994, fusese locotenent de rezervă, economist şi filozof în Suedia, care dorea să formeze „un pluton de suedezi”, potrivit lui Miroshnichenko.

Preşedintele Volodimir Zelenski a deschis porţile străinilor să vină să lupte pentru Ucraina în martie, când a anunţat crearea unei Legiuni Internaţionale. Reprezentanţii Legiunii au declarat sâmbătă pentru POLITICO că „mii” de străini, inclusiv „sute” de americani, au intrat în Ucraina pentru a se alătura luptei împotriva invadatorilor ruşi.

Administraţia Biden a avertizat în mod repetat cetăţenii americani cu privire la călătoria în Ucraina şi i-a încurajat pe oricare dintre aceştia să plece imediat din această ţară.

Cel puţin alţi trei americani au murit de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Doi au fost ucişi în acţiune. Alţi doi cetăţeni americani, Alexander Drueke şi Andy Huynh, au fost capturaţi de forţele ruse în timp ce luptau în regiunea de est Harkov şi se află în prezent în custodia forţelor conduse de Rusia în oraşul ocupat Doneţk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”