Doi astronauţi ai ISS au ieşit în spaţiu pentru a repara detectorul cosmic de particule

Doi astronauţi ai ISS au ieşit în spaţiu pentru a repara detectorul cosmic de particule

Astronauţii Luca Parmitano şi Andrew Morgan au ieşit vineri din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în încercarea de a repara un instrument menit să detecteze caracteristicile fizice ale particulelor ce alcătuiesc radiaţiile cosmice, relatează EFE.

Spectrometrul magnetic alfa (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS) a ajutat până acum la detectarea a circa 140 de miliarde de particule, consemnând tipul de particulă şi caracteristici precum masa, viteza şi direcţia traiectoriei acestora.

Luca Parmitano, de la Agenţia Spaţială Europeană şi actualul comandant al ISS, alături de Andrew Morgan, inginer de zbor al agenţiei americane NASA, efectuează prima dintre cele patru zile de activităţi extravehiculare pentru a încerca să reactiveze detectorul de raze cosmice AMS.

Cei doi astronauţi au început ziua de lucru la 11:30 GMT şi se estimează că misiunea va dura aproximativ şase ore şi jumătate.

În prima zi de lucru pentru repararea AMS, Parmitano şi Morgan vor instala echipamente, vor înlătura învelişul instrumentului şi vor instala cleme care vor facilita prinderea şi vor uşura munca la următoarele ieşiri în spaţiu pentru realizarea lucrărilor.

AMS este proiectat pentru o misiune de trei ani şi a furnizat o informaţie unică care include detectarea potenţială a antimateriei ce poate călători la frontierele cosmosului. De fapt, AMS nu a adus dovezi clare ale antimateriei, dar a transmis uriaşe cantităţi de date despre razele cosmice ce călătoresc în univers.

Însă AMS, cu o durată de viaţă de trei ani şi instalat în 2011, este deja în funcţiune de opt ani şi necesită reparaţii.

Primele defecţiuni au apărut în martie 2014 şi a fost nevoie de înlocuirea unor piese specifice. Obiectivul misiunii actuale este de a deconecta vechiul sistem termic, de a instala unul nou şi de a-l conecta la AMS.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

3 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

4 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

5 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”