Doi bulgari au fost inculpaţi pentru o acţiune masivă de piraterie asupra datelor fiscale

Doi bulgari au fost inculpaţi pentru o acţiune masivă de piraterie asupra datelor fiscale

Un informatician de 20 de ani şi un director din cadrul aceleiaşi firme de IT au fost inculpaţi de justiţia bulgară pentru o acţiune masivă de piraterie care a afectat circa cinci milioane de contribuabili în această ţară de şapte milioane de locuitori, a anunţat joi parchetul, relatează AFP.

Parchetul specializat în lupta împotriva criminalităţii organizate a precizat că această acţiune de piraterie, dezvăluită la mijlocul lunii iulie, reprezintă o "crimă împotriva republicii" şi este o "infracţiune cibernetică desfăşurată pentru a răspândi confuzie şi tulburare în rândul populaţiei", conform unui comunicat.

Procurorii au reţinut calificarea de "terorism", pasibilă în acest caz de la 5 la 15 ani de închisoare, împotriva celor doi suspecţi care lucrează în aceeaşi companie de IT, cu sediul la Sofia.

Primul este un informatician de 20 de ani care era însărcinat cu testarea şi îmbunătăţirea securităţii sistemelor informatice. Al doilea este directorul comercial al firmei, considerat, conform parchetului, ca fiind "instigatorul" acţiunii de piraterie.

Acţiunea de piraterie a fost dezvăluită când mai multe media bulgare au primit la 16 iulie de pe o adresă de e-mail rusească aproximativ 11 GB de date fiscale.

În total, unui număr de 5,1 milioane de persoane fizice şi juridice, dintre care aproape un milion sunt în prezent decedate, le-au fost sustrase datele, într-o ţară a cărei populaţie totală este de şapte milioane de locuitori.

Anchetatorii îl suspectează de asemenea pe proprietarul companiei, în prezent fugit, că a fost implicat în operaţiune. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro