Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic

Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic

Doi candidați la funcția de primar al orașului Maravatio, din centrul Mexicului, au fost uciși la doar câteva ore distanță unul de celălalt, potrivit procuraturii din statul Michoacan, informează CNN .

foto arhivă

Armando Pérez, din partea Partidului conservator Acțiunea Națională (PAN), și Miguel Ángel Reyes, din partea partidului de stânga Morena, aflat la putere, au fost găsiți morți în vehiculele lor personale, după ce au suferit răni prin împușcare, a precizat procurorul în două declarații separate.

Armando Pérez a fost găsit împuşcat luni seara, după ce, cu câteva ore în urmă, fusese descoperit trupul lui Miguel Ángel Reyes, şi el tot împuşcat, în apropierea spitalului unde lucra ca medic. Ambii candidați urmau să candideze la alegerile din 2 iunie.

În timpul conferinței sale de presă zilnice de marți, președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că asasinatele au fost „nefericite”.

Atât PAN, cât și Morena au condamnat crimele și au cerut dreptate pentru candidați.

Violența politică crește de obicei în preajma sezonului electoral în Mexic, iar anul acesta se anunță a fi cel mai violent din mandatul de șase ani al lui Obrador, potrivit analiștilor consultați de CNN.

Numai în luna ianuarie au avut loc 36 de evenimente asociate cu violența politico-electorală, potrivit datelor furnizate de Data Cívica, o asociație civilă dedicată analizei datelor. Opt candidați au fost uciși din septembrie anul trecut, când a început actualul proces electoral, potrivit unui raport al Intergralia Consultants.

Se știe că bandele criminale finanțează campaniile în timpul sezonului electoral, intimidând candidații și intervenind în mod violent pentru a-i obliga pe politicieni să coopereze cu ei, scrie în raport. Acesta a adăugat că organizațiile criminale își concentrează atacurile la nivel municipal, deoarece primarii le pot oferi impunitate în teritoriu datorită legăturilor lor cu forțele de ordine și cu economia locală.

Ministrul mexican al Securității, Rosa Icela Rodríguez, a declarat la începutul lunii februarie că guvernul lucrează pentru a reduce violențele în perspectiva alegerilor din 2024.

La 2 iunie, peste 100 de milioane de mexicani vor fi chemați la vot în cadrul alegerilor generale în care vor fi alese 20.375 de funcții, dintre care 19.746 sunt locale și 629 federale, inclusiv președinția.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat